Oranje naar Auschwitz: goed of slecht?

John Heitinga, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Stijn Schaars tijdens hun rondleiding in Auschwitz. Foto ANP / Jerry Lampen

Jack van Gelder leek er wel een beetje voor te vrezen. Is het bezoek van Oranje vandaag aan Auschwitz niet slecht voor de spelers?

In het programma Bureau Sport verscheen Van Gelder (zelf joods) en vertelde hoe heftig hij een eerder bezoek aan het voormalig vernietigingskamp had gevonden. “De impact is ongelofelijk groot.” Hij gaat nu zeker nog een keer.

De voetballers van Bert van Marwijk zijn op het trainingskamp in Lausanne voorbereid op het bezoek van vandaag. Twee jaar terug ging Oranje naar Robbeneiland. Een concentratiekamp is toch even iets anders. Daarvoor hoef je niet naar Auschwitz, dat ervaar je al als je in Nederland naar het SS-kamp in Vught gaat.

Raken de spelers van slag? Vier jaar geleden kwam tijdens het toernooi het jonge kind van Khalid Boulahrouz te overlijden. Daarop werd de kwartfinale redelijk kansloos van Rusland verloren. Kwam het door de tragiek die de ploeg een week lang omhulde? Was het tactisch genie Guus Hiddink die Oranje had verslagen? Of had Marco van Basten de voorgaande wedstrijd niet een B-team moeten opstellen en gewoon vast moeten houden aan de eerste garnituur en zo de flow behouden? Wie zal het zeggen.

Twitter avatar boulahrouz81 khalid boulahrouz Auschwitz….. No words to describe!
Twitter avatar Kevin_strootman Kevin Strootman Net naar Auschwitz geweest met het team.. Ongelooflijk om te zien en te horen wat er daar is gebeurd .. Pfff

“Het is misschien een beetje raar om te zeggen, maar ik wil daar wel graag heen en kijk daar wel naar uit”, zei Wesley Sneijder gisteren over Auschwitz. “Het zal heftig zijn, maar ik denk ook wel goed”, voegde Rafael van der Vaart daaraan toe. “Ik denk dat het belangrijk is dat je ziet dat er veel belangrijkere dingen in het leven zijn dan alleen maar voetbal.”

Gaan deze spelers minder voetballen als ze dichtbij de gruwel en treurigheid zijn geweest in Polen? Die “veel belangrijkere dingen in het leven”: doorbreekt dat nou de focus op het grote doel of haalt het juist de druk van de ketel en speelt het Nederlands elftal straks ‘vrij in de kop’? Sportpsycholoog Harry Kraan:

“Dat het bezoek te hard aankomt is niet waarschijnlijk, vooral door de mentaliteit van topsporters. Het is wel verstandig om er na het bezoek over te praten. Je moet het wel relativeren.”

Na het bezoek aan het vernietigingskamp staat straks gewoon weer een training op het programma. En daarna nog een, en nog een, en weer een. Tot zaterdag om 18.00 uur het EK eindelijk begint met de wedstrijd tegen Denemarken en geen enkele speler meer aan Auschwitz denkt. Of juist wel.

    • Jules Seegers