Mensen geloven alles wat je over zo'n snor verzint

Wie: Hubert-Jan Dijk (33), archeoloog

Wat: Pierrot snor en sik

Waar: Café Thijssen, Amsterdam

„De snor is een beetje een ongoing project. Twee jaar geleden had ik me niet geschoren in de herfst. Toen organiseerde een vriend een Koninginnedagfeestje, in november. Ik dacht: ik ga als Duitser verkleed en toen heb ik gespaard voor zo’n Duitse snor. Maar het werd een mislukte zeemanssnor. Toen heb ik hem maar laten staan. Ik werkte bij Canvas en met Oud en Nieuw was er Gangster Boogies. Als gangster kan ik hem ook nog wel kwijt, dacht ik. Daarna nog vijf maanden, tot de opening van café Roest. Gewoon, puur omdat het kon.”

„Over twee jaar hoop ik niet dat ik er nog steeds mee rondloop. Ik vind dat een beetje treurig, mensen die tien jaar lang rondlopen met een snor en lid worden van voetbalclubs. Bah.”

„Bijna alle reacties zijn positief. Het is alleen heel irritant als mensen heel bezopen zijn op feestjes. Dan staan ze ernaar te staren alsof hij nep is. Of ze zitten eraan. Het maakt me niet uit of het jongens of meisjes zijn, ik vind het gewoon niet prettig als mensen aan me zitten.”

„Afgelopen winter heb ik ook mijn baard laten staan. Ik wist niet zo goed wat ik ermee aan moest. Hij werd een beetje rommelig en vervolgens heb ik er maar een vlechtje in gedraaid. Aan de onderkant zit een elastiekje. De kapper heeft hier niks mee te maken gehad. Ik ben al sinds mijn achttiende niet meer naar de kapper geweest. Wie er beschikbaar is, knipt mijn haar. En als het wordt verpest, dan gaat de tondeuse erover heen. Dat heb ik ook al regelmatig meegemaakt.”

„Met mode ben ik eigenlijk totaal niet bezig. Ik heb archeologie gestudeerd. Ik vind het lekker om totaal lomp te bouwen, fysiek bezig te zijn. Daarom heb ik ook besloten om na mijn studie in de horeca door te gaan. De snor helpt bij het maken van afspraken. Bij Roest wordt nogal eens gezegd ‘je moet gewoon naar die gast met de snor vragen’. Het leukste vind ik eigenlijk nog dat je mensen prima kan overtuigen dat hij nep is. Je kan lange lulverhalen over geïmporteerde snortoupetten uit Scandinavië houden, en dat die heel duur zijn. Mensen geloven het allemaal.”

    • Rolinde Hoorntje