LinkedIn onderzoekt mogelijke hack van 6,5 miljoen wachtwoorden

LinkedIn onderzoekt momenteel een claim van een forumgebruiker dat hij bijna 6,5 miljoen wachtwoorden heeft kunnen bemachtigen. Foto Reuters / David Loh

Bijna 6,5 wachtwoorden van gebruikers van LinkedIn liggen op straat, zo claimt een forumgebruiker op een Russische website. Ze zouden zijn geupload in een ‘hash’-vorm, een versleuting die in dit geval gemakkelijk te kraken zou zijn. Het sociale netwerk dat zich richt op vakmensen onderzoekt de hack momenteel.

De bijbehorende accountinformatie zit er niet bij, meldt technologiesite Tweakers. Daar wordt bij vermeld dat het waarschijnlijk is dat die gegevens wel bemachtigd zijn.

Of de claim echt is, staat nog niet vast. LinkedIn, dat in totaal 161 miljoen gebruikers telt, laat weten dat dat momenteel onderzocht wordt. De Nederlandse woordvoerder van het bedrijf zei tegenover persbureau Novum dat aan een verklaring wordt gewerkt.

Twitter avatar LinkedIn LinkedIn Our team is currently looking into reports of stolen passwords. Stay tuned for more.

Wel laten verschillende LinkedIn-gebruikers via Twitter weten dat ze hun versleutelde wachtwoord kunnen vinden in de lijst, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid. Technologiesite The Verge citeert een expert op het gebied van internetbeveiliging, die ook denkt dat de lijst echt is.

The Verge stipt daarnaast aan dat de versleuteling met SHA-1 is gedaan, een veilig (maar niet waterdicht) algoritme. Bijna 240.000 wachtwoorden zijn desondanks al gekraakt, volgens Tweakers.

Het is aan te raden voor de zekerheid je wachtwoord te wijzigen. Dat kan rechtsboven op de site, door op je eigen naam te gaan staan en dan voor ‘Settings’ te kiezen.

    • Peter Zantingh