LinkedIn geeft toe: er zijn wachtwoorden gelekt

Sociale netwerksite LinkedIn heeft na een middag onderzoek bevestigd dat er een wachtwoorden gelekt zijn. ‘Sommige’ van de wachtwoorden die op een Russische hackerssite verschenen, zijn inderdaad van gebruikers van de site. Aantallen worden niet genoemd. De getroffen accounts worden geblokkeerd.

LinkedIn lijkt te maken te hebben met een grootschalige hack van wachtwoorden. Foto AP / Paul Sakuma

Sociale netwerksite LinkedIn heeft na een middag onderzoek bevestigd dat er een wachtwoorden gelekt zijn. ‘Sommige’ van de wachtwoorden die op een Russische hackerssite verschenen, zijn inderdaad van gebruikers van de site. Aantallen worden niet genoemd. De getroffen accounts worden geblokkeerd.

Vanmiddag kwamen berichten naar buiten dat er 6,5 miljoen wachtwoorden van de site in een geüpload bestand zouden staan. Weliswaar versleuteld, maar niet op zo’n manier dat ze niet te kraken zijn. Vooral simpele wachtwoorden zouden gemakkelijk te vinden zijn. Samen met het eraan gekoppelde e-mailadres zijn ze veel geld waard.

LinkedIn schrijft vanavond:

“We kunnen bevestigen dat sommige van de wachtwoorden die gelekt zijn, corresponderen met LinkedIn-accounts. We blijven de situatie onderzoeken en ondernemen voorlopig actie wat betreft de getroffen accounts.”

Het bedrijf somt vervolgens op dat:

  • wachtwoorden van getroffen gebruikers geblokkeerd worden en dat ze dat dus zullen merken wanneer ze in proberen te loggen;
  • getroffen gebruikers een e-mail krijgen met instructies over hoe nu te handelen;
  • er nog een tweede e-mail volgt met meer uitleg over de situatie.

Volgens de tekst is de veiligheid van de gebruikersgegevens onlangs verbeterd, waardoor het minder snel zou moeten gebeuren bij mensen wiens wachtwoord nu niet op straat ligt en bij hen die hun wachtwoord vandaag al wijzigden naar aanleiding van de onrust. Ook biedt het beursgenoteerde bedrijf zijn excuses aan.

In dit artikel wordt samengevat wat experts nu aanraden te doen wanneer je een LinkedIn-account hebt. De korte samenvatting: je wachtwoord wijzigen, ook op sites waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt.

    • Peter Zantingh