Lekker met aardappels en gedroogde vis

Je ziet hem niet, de gigantische griend die de inwoners van het eiland Sandoy het strand proberen op te slepen. Maar hij zit wel degelijk aan het uiteinde van het touw op de foto.

Elk jaar trekken de inwoners van de Faeröer, een tot Denemarken behorende eilandengroep tussen IJsland en Noorwegen, eropuit om grienden te vangen tijdens de traditionele grindadráp. De griend behoort al meer dan duizend jaar tot de vaste maaltijd van de vissers op de Faeröer. Ze drijven de grienden met boten bijeen in een baai en doden ze dan voor hun vlees en blubber, de isolerende laag vet onder huid van de walvissen.

De opbrengst van de jacht is niet bedoeld voor commerciële doeleinden. Het vlees, dat niet verkocht mag worden, wordt eerlijk verdeeld onder de lokale gemeenschap. Elke zomer worden er zo’n 950 grienden gedood.

Het vlees en het vet van de grienden worden op verschillende manieren klaargemaakt. Vers vlees kan worden opgediend als steak. Een traditionele maaltijd is Tvøst og spik. Daarbij worden het zwarte vlees en het vet opgediend met gedroogde vis en aardappels.

De traditionele griendenjacht is niet onomstreden. De jacht wordt gereguleerd door de autoriteiten van de Faeröer, maar niet door de Internationale Walvisvaartcommissie. De vissers houden zich dan ook niet aan het gelimiteerde aantal grienden dat ze mogen vangen.