Kritiek nadat nieuwe president Servië genocide Srebrenica ontkent

Tomislav Nikolic arriveerde een week geleden bij het parlementsgebouw in Belgrado om beëdigd te worden. Foto Reuters / Marko Djurica

Vanuit de Verenigde Staten en de EU is kritiek gekomen op de nieuwe Servische president Tomislav Nikolic. De nationalist ontkende vrijdag in een interview de genocide in Srebrenica, dat destijds onder bescherming stond van Nederlandse Dutchbat-militairen.

“Er vond geen genocide plaats in Srebrenica”, zei de voormalig ultranationalistische bondgenoot van de Servische legerleider Slobodan Milosevic. In een interview op de Montenegrijnse televisie noemde hij de massamoord op ongeveer achtduizend moslimmannen en –jongens in 1995 een “zware misdaad”, zo meldt AP.

“De EU verwerpt elke poging de geschiedenis te herschrijven ten strengste. Het bloedbad in Srebrenica was genocide, een misdaad tegen de menselijkheid. Dat mag nooit worden vergeten en het mag ook nooit meer gebeuren.” - Catherine Ashton, buitenlandchef van de EU.

Ondermijning verzoeningsproces Balkan

Nikolic liet zich tegenover een Duitse krant ook ontvallen dat het Kroatisch grensstadje Vukovar, in 1992 platgebombardeerd door het Servische leger, in feite een “Servisch dorp” is. Die uitspraak lijkt te verwijzen naar de oorlog in Joegoslavië in de jaren 90 toen Milosevic de oorlogen in Kroatië en Bosnië begon om een pan-Servische staat te creëren na het uiteenvallen van Joegoslavië.

De uitspraken van de twee weken verrassend gekozen president zouden de moeizaam verlopende verzoening in de Balkan kunnen ondermijnen. Maar de bemiddeling is juist een van de eisen van de EU voor Servië om te kunnen toetreden tot de Europese gemeenschap.

‘Belediging voor de slachtoffers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten noemt de uitspraken van Nikolic dan ook “contraproductief”, aldus AFP. De Bosnische regering vindt de opmerkingen van de Servische president “een belediging aan het adres van de slachtoffers” van Srebrenica.

    • Jules Seegers