Kortkolom economie

Fraude met uitkering vaker opgespoord

Den Haag. Fraude met uitkeringen wordt vaker ontdekt. In 2011 spoorden overheidsinstanties 86 miljoen euro aan fraude op, 20 miljoen euro meer dan in 2010. Dit bedrag bestaat uit de onterecht betaalde uitkeringen en de uitgedeelde boetes als gevolg van de fraude. Dat meldt minister Henk Kamp van Sociale Zaken vandaag aan de Tweede Kamer op basis van de jaarverslagen van de uitkeringsinstanties UWV en SVB. Het gaat om fraude met de uitkeringen WW, WAO, ANW, kinderbijslag en AOW. (NRC)

Rekenkamer: ‘De Jager boog voor tabakslobby’

den haag. Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) lijkt in 2009 als staatssecretaris onder druk van de tabakslobby zijn standpunt over Europese minimumprijzen van sigaretten te hebben gewijzigd. Die suggestie wekt de Algemene Rekenkamer in een rapport over de bestrijding van accijnsfraude dat gisteren is verschenen. De Jager wijst de beschuldiging van de hand. In het rapport staat dat een tabaksfabrikant tussen september 2008 en april 2009 negen keer bij de Nederlandse onderhandelaars pleitte om een neutraal standpunt over minimumprijzen in te nemen. (NRC)

Opta mag KPN-tarieven doorgeven aan Tele2

Rotterdam. Telecomwaakhond Opta mag informatie verstrekken aan telefoonaanbieder Tele2 over de tarieven die KPN rekent voor het gebruik van zijn vaste telefoonnetwerk. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De uitspraak is een bevestiging van het oordeel van de rechtbank van mei vorig jaar. KPN vindt dat de tarieven die het aan andere bedrijven rekent voor gebruik van zijn vaste netwerk (een monopolie) bedrijfsgevoelige informatie is. Tele2 wil echter weten wat KPN andere telefonieaanbieders laat betalen voor zijn netwerk. (Novum)

Topmannen van Sony geven bonus terug

Rotterdam. Zeven topmannen van Sony, onder wie bestuursvoorzitter Howard Stringer, geven hun prestatiebonus terug aan het bedrijf omdat het bedrijf in een grote reorganisatie zit. Reden achter de terugstorting is de grote herstructurering die het bedrijf momenteel doorvoert om weer winstgevend te worden. Hierbij raakt zes procent van het personeelsbestand van Sony, wat neerkomt op meer dan tienduizend mensen, hun baan kwijt. (Novum)