Kortkolom buitenland

Syrië zegt hulpwerkers te willen toelaten

Genève. Het Syrische bewind heeft ermee ingestemd hulpwerkers en voorraden toe te laten in vier provincies die het hardst zijn getroffen door het huidige geweld. Dat hebben woordvoerders van OCHA, het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken, gisteren bekendgemaakt. Zij waarschuwden dat moet worden afgewacht of het regime zijn belofte nakomt. Damascus verklaarde tegelijk 17 westerse diplomaten tot personae non grata. Dat was de reactie op de uitwijzing van Syrische diplomaten door tien westerse landen na het aan het bewind toegeschreven bloedbad in Houla, waarbij elf dagen geleden meer dan honderd burgers om het leven kwamen. (Reuters)

Egyptenaren betogen tegen vonnis Mubarak

Kairo. Tienduizenden Egyptenaren zijn gisteren in Kairo en andere steden gaan protesteren tegen de uitspraak in het proces tegen de afgezette president Muabarak, zijn twee zoons en zijn hoogste medewerkers. Mubarak kreeg levenslang, maar alleen omdat hij het bloedvergieten tijdens de opstand van vorig jaar niet had gestopt, en op één na alle anderen werden vrijgesproken. Veel van de betogers protesteerden tegelijk tegen het feit dat ze op 16 en 17 juni in de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen alleen de keus hebben tussen een Moslimbroeder, Mohammed Morsi, en ex-premier Ahmed Shafiq, die de steun van het leger geniet. (AFP)

President Paraguay kreeg als bisschop zoon

Asuncion. De 61-jarige president van Paraguay, Fernando Lugo, heeft erkend de vader te zijn van een tienjarige jongen, verwekt toen hij nog bisschop was in de katholieke kerk. Dat heeft zijn advocaat gezegd. De moeder zegt dat zij Lugo bij de geboorte niet om erkenning vroeg uit vrees zijn politieke carrière te schaden. In 2008, vlak na zijn aantreden als president, erkende Lugo al een jongen die nu vijf jaar oud is, ook verwekt toen hij als priester nog gehouden was aan het celibaat. . (AFP, AP, Reuters)

Nigeria: 19 doden bij strijd leger en sekte

Maiduguri. Bij gevechten tussen Nigeriaanse militairen en politieagenten en de radicale islamitische sekte Boko Haram zijn gisteren zeker negentien doden gevallen in twee steden in het noorden. In Maiduguri schoten militairen urenlang op vermeende sekteleden, terwijl in de stad explosies klonken. Het leger zei zestien sekteleden te hebben gedood, omwonenden zeggen dat er ook burgers zijn omgekomen. Dit jaar zijn al 560 mensen gedood bij sektarisch geweld van Boko Haram. (AP, AFP)

Ocampo wil president Soedan oppakken

New York. De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno-Ocampo, wil dat de VN-Veiligheidsraad meer doet om de Soedanese president Omar al-Bashir en andere Soedanese verdachten van oorlogsmisdaden op te pakken. Desnoods door hen te arresteren in Soedan. Dat zei hij gisteren bij de presentatie van een rapport over oorlogsmisdaden in de Soedanese regio Darfur voor de Veiligheidsraad. (AP, Reuters)

Walt Disney pakt met Obama overgewicht aan

Washington. Walt Disney heeft gisteren samen met Michelle Obama bekendgemaakt fast foodreclames te gaan weren. Het Amerikaanse mediabedrijf wil alleen nog reclame voor gezond en evenwichtig voedsel op zijn televisiezenders, radiostations en internetsites die gericht zijn op kinderen. Michelle Obama voert al langer campagne tegen overgewicht. (AFP, AP)