Kortkolom binnenland

Bewoners in Haagse wijk vallen politie aan

Den Haag. Een groep van zo’n vijftig omstanders probeerde gisteravond in de Spoorwijk in Den Haag een arrestatie te voorkomen door de agenten met zwaar vuurwerk en stenen te bekogelen. De politie bezocht een woning om een verdachte van een schietpartij van twee jaar geleden aan te houden. Een extra peloton politieagenten moest worden ingezet om de veiligheid van het arrestatieteam te waarborgen en de rust te doen weerkeren. Er werden geen omstanders aangehouden, maar de politie stelt wel een onderzoek in. „Onze prioriteit was het aanhouden van de vuurwapengevaarlijke man, daarom werd niet meteen ingegrepen en kwam het nog niet tot aanhoudingen”, lichtte een woordvoerder toe. De 30-jarige verdachte van de schietpartij is opgepakt, net als twee vrouwen die in de woning aanwezig waren. (Novum)

OM niet-ontvankelijk in coffeeshopzaak

Middelburg. De rechtbank in Middelburg heeft het Openbaar Ministerie (OM) gisteren niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen de eigenaar en drie medewerkers van een coffeeshop in Goes die te veel softdrugs in voorraad had. De rechtbank oordeelde dat het gedogen van de verkoop van softdrugs in een coffeeshop ook het gedogen van de bevoorrading van die coffeeshop impliceert. Een mogelijke wijziging van het vervolgingsbeleid is niet op voorhand en tijdig kenbaar gemaakt, aldus de rechter. Het OM gaat in hoger beroep. Justitie werd eerder niet-ontvankelijk verklaard in een soortgelijke zaak tegen coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. (Novum)

Vakantiedienstregeling treinen afgeschaft

Rotterdam. Met ingang van deze zomer stopt de NS met een vakantiedienstregeling tijdens vakantieperiodes. Dat heeft het spoorbedrijf gisteren bekendgemaakt. Sinds 2003 liet NS tijdens de zomervakantie en tijdens de mei- en kerstvakanties minder treinen rijden. Wel worden de treinen deze zomer korter. Bij de afgeslankte dienstregeling werden op een aantal trajecten, vooral in de spits, minder treinen ingezet. Veel reizigers hadden hier last van, omdat zij bijvoorbeeld nog maar twee in plaats van vier treinen per uur hadden. De kortere treinen die NS vanaf deze zomer inzet, worden afgestemd op het verminderde aantal reizigers. (Novum)

Satudarah moet pand in Enschede verlaten

Enschede. Motorclub Satudarah moet een pand dat hij gebruikt als clubhuis in Enschede voor 31 oktober hebben verlaten. Dat heeft de gemeente de club in een brief laten weten. Het pand ligt volgens het bestemmingsplan op een bedrijventerrein. „Dus mag het niet als clubhuis worden gebruikt”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Begin dit jaar kondigde minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aan dat politie, justitie en gemeenten op één lijn worden gebracht bij de aanpak van motorbendes. Volgens de woordvoerder liep de procedure al langer. Satudarah krijgt zes weken de tijd om bezwaar te maken. (Novum)

Explosievenalarm in politiebureau Assen

Assen. Een politiebureau in Assen is gisteren ontruimd nadat er explosief materiaal was aangetroffen. Dat meldde de politie. Het ging om spullen die tijdens een onderzoek in beslag zijn genomen. Rond 19.30 uur werd het materiaal buiten het bureau tot ontploffing gebracht. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was ter plaatse om de explosieven te onderzoeken. Het vijftien verdiepingen tellende gebouw werd ontruimd. De politie kon niet zeggen om wat voor stoffen het ging. (Novum)