Joost Swarte wint Marten Toonderprijs

Joost Swarte, ontwerper van onder meer de Haarlemse Toneelschuur.
Joost Swarte, ontwerper van onder meer de Haarlemse Toneelschuur. Foto NRC / Leo van Velzen

De Marten Toonderprijs 2012 is toegekend aan striptekenaar Joost Swarte. De oeuvreprijs is bestemd voor striptekenaars die een bijzondere bijdrage aan het beeldverhaal hebben geleverd.

En dat heeft Swarte (1947), die ook illustrator, architect en vormgever is. Hij bedacht stripfiguren als Jopo de Pojo, Katoen + Pinbal en Anton Makassar en illustreerde voor Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Maar hij gaf ook vorm aan postzegels, affiches, horloges, huizen, glas-in-loodramen en telefoonkaarten. De jury:

“Swarte combineert een grote inhoudelijke vrijheid met een traditionele en sterk grafische tekenstijl.”

Swarte bedacht de term ‘klare lijn’ voor het werk van Hergé, de tekenaar van Kuifje, maar de definitie bleek ook van toepassing op zijn eigen stijl. De tekenaar was ook betrokken bij de opzet en inrichting van het Musée Hergé in Louvain-la-Neuve, was de initiatiefnemer van de Stripdagen Haarlem en medeoprichter van stripuitgeverij Oog & Blik.

De cover van de New Yorker, ontworpen door Joost Swarte.

De cover van de New Yorker, ontworpen door Joost Swarte.De cover van de New Yorker, ontworpen door Joost Swarte.

De jury bestond uit Vic van de Reijt, uitgever bij Nijgh en Van Ditmar, Mieke Gerritzen, directeur van het MOTI in Breda en striptekenaar Wasco, voorzitter van de jury was Gert Jan Pos, voormalig intendant strips van het Fonds BKVB dat inmiddels is gefuseerd tot Mondriaan Fonds. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het Mondriaan Fonds en wordt op zaterdag 8 september uitgereikt in Breda tijdens het Stripfestival Breda. De prijs draagt bij aan de erkenning van de strip in Nederland. De eerste winnaar van de Toonderprijs, in 2010, was Jan Kruis, de tweede Peter Pontiac. Bij de prijs hoort een bedrag van 25.000 euro.

De prijswinnaar is vandaag door juryvoorzitter Gert Jan Pos bekendgemaakt. Lees vanmiddag in NRC Handelsblad, of in de digitale editie een profiel van Swarte.

De Spiegel, van Joost Swarte.

De Spiegel, van Joost Swarte. De Spiegel, van Joost Swarte.

'Het Huurhuis van Hakenmuis', van Joost Swarte.

'Het Huurhuis van Hakenmuis' uit 1971, van Joost Swarte.'Het Huurhuis van Hakenmuis' uit 1971, van Joost Swarte.