Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Sap overtuigend gekozen als lijsttrekker GroenLinks - Dibi wil running mate zijn

Jolande Sap is bij het referendum over het lijsttrekkerschap voor GroenLinks door de leden gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen in september. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Jolande Sap is door de leden van GroenLinks overtuigend gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen in september. Leden van de partij konden tot gisteren hun stem uitbrengen.

GroenLinks meldt op Twitter dat de zittende partijleider 84 procent van de stemmen kreeg, tegenover 12 procent voor Dibi:

Twitter avatar groenlinks GroenLinks Officiële uitslag lijsttrekkersreferendum: @jolandesap 84.9% @tofikdibi 12.12% #groenlinks

Sap zegt in een reactie op de website van GroenLinks blij te zijn met het kunnen doorzetten van haar koers:

“Ik vind het geweldig dat mijn koers van resultaatgerichte groene en linkse politiek zo breed wordt ondersteund. Ik ben blij dat ik de kans krijg die koers de komende jaren door te zetten.”

Dibi feliciteert Sap:

“Het waren intense, maar ook mooie weken. Ik heb genoten van de debatten met Jolande waarin we zowel onze idealen als de resultaten die we hebben geboekt in de schijnwerpers konden plaatsen. Ik feliciteer Jolande van harte met haar overtuigende overwinning.”

Dibi wil ‘running mate’ worden

Roelf Jan Duin, verslaggever van persbureau Novum, twittert dat Dibi graag op de tweede plek van de kandidatenlijst wil:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Dibi wil ‘running mate’ worden. Wil niet zeggen of hij opstapt als leden hem op lagere positie zetten.

Volgens persbureau Novum zegt Dibi zich geen verliezer te voelen: “Ik heb gevochten voor mijn idealen, en dat wil ik voor GroenLinks blijven doen.” Aan Nu.nl laat hij weten dat als dat niet het geval is, hij zich “zal beraden”. Hij riep op tot ‘verzoening’ in de partij.

Meer dan 14.000 leden brachten hun stem uit, waardoor de opkomst op 56 procent lag. Om de uitslag van het referendum geldig te verklaren moest minstens dertig procent van de leden hun stem hebben uitgebracht.

De bekendmaking van de climax in de lijsttrekkersstrijd, waarvan de aanloop spannender was dan de drie debatrondes zelf, vond plaats in Pulchri Studio in Den Haag. In alle peilingen lag Sap fors voor op Dibi. De kans dat hij als winnaar uit de bus zou komen was dan ook zeer beperkt. Sap en Dibi waren de enige twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap.

Aanvankelijk veel onduidelijkheid over kandidatuur Dibi

Er was binnen GroenLinks veel onduidelijkheid over de kandidatuur van Dibi. Zo mocht hij eigenlijk geen gooi doen naar het lijsttrekkersschap, zette de adviescommissie hun rapport over waarom Dibi ongeschikt zou zijn voor het lijstrekkersschap online, waarna de voorzitter van de kandidatencommissie in NRC Handelsblad zei dat de schade die de partij hierdoor oploopt de verantwoordelijkheid van partijleider Sap is.

Toekomst Dibi ongewis

De toekomst van Dibi is nu ongewis. Het 31-jarige Kamerlid heeft zelf altijd gezegd dat als hij geen lijsttrekker zou worden, hij toch op de lijst van GroenLinks wil. De mogelijkheid dat hij de eer aan zichzelf houdt en de politiek verlaat is echter ook niet uit te sluiten.

Afzwaaiend Kamerlid en partijprominent Ineke van Gent liet dinsdag al via Twitter weten dat de verliezer van het referendum sowieso op de tweede plek op de kandidatenlijst moet komen te staan.

Dijkhoff werd afgewezen als kandidaat lijsttrekkerschap

Oscar Dijkhoff, die zich ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap had gesteld, werd voordat er gestemd kon worden op basis van zijn brief afgewezen.