Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Infographic: de harde kern van twitteraars in en rond de Kamer

Deze fraaie infographic toont het contact tussen twitteraars en politici. Dit is de “harde kern” van mensen in of rond de Tweede Kamer die actief zijn op Twitter. Hoe dikker de lijn, hoe meer replies twitteraars kregen van politici. De kleur van de lijn verwijst naar de politicus die de tweet verstuurde.

Deze fraaie infographic toont het contact tussen twitteraars en politici. Dit is de “harde kern” van mensen in of rond de Tweede Kamer die actief zijn op Twitter. Hoe dikker de lijn, hoe meer replies twitteraars kregen van politici. De kleur van de lijn verwijst naar de politicus die de tweet verstuurde: blauw is VVD, groen is GroenLinks, geel is PvdA, Rood is SP, lichtblauw CDA en zwart is CU.

De plaats van het account in het netwerk wordt bepaald door de intensiteit en de verscheidenheid aan relaties. Dus: wie vooral met VVD’ers praat, wordt meer in de richting van de rand met VVD’ers getrokken. Hoe groter de naam, hoe actiever iemand replies uitwisselt met anderen. In de grafiek zijn twitteraars getoond die met minstens tien politici contact hadden.

Ga met je muis over de afbeelding om in te zoomen. Het laden duurt soms even.

Door twitter vervagen grenzen tussen burgers, politici en journalisten

De infographic is het resultaat van onderzoek van studenten Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht (Ryanne Turenhout en Thomas Boeschoten - die ook de infographic maakten - en Nikos Overheul), dat zij deden met docent Mirko Tobias Schäfer. Ze maakten een databank van alle actieve twitteraccounts van leden van het kabinet en de Tweede Kamer - dat zijn er ruim honderd - en de vierhonderd accounts die door ten minste vier politici gevolgd worden.

“Voor onderzoekers is Twitter ge-wel-dig”, zegt Schäfer vandaag in NRC Handelsblad:

“Op Twitter is een ruimte ontstaan voor politiek, waar politici, journalisten, burgers en voorlichters kriskras door elkaar heen lopen. We onderscheiden in ons onderzoek drie typen twitteraars. Ten eerste zijn er ‘broadcasters’ als Mark Rutte en Geert Wilders, die Twitter uitsluitend gebruiken om te zenden. Dan zijn er de ‘communicators’, zoals Maxime Verhagen en journalist Frits Wester, die geregeld reageren op vragen van burgers. Tot slot zijn er ‘netwerkers’: zij onderhouden nauwe contacten binnen de Haagse twittersfeer en bepalen mede het publiek debat. Oud-GroenLinksleider Femke Halsema is daar een voorbeeld van, en journalist Bas Paternotte.”

Lees een uitgebreid artikel over het onderzoek van Eva de Valk vandaag in NRC Handelsblad.