Hoe overleeft een mug een botsing met een regendruppel?

Een regenachtige dag moet een hel zijn voor een mug. Wat een druppel is voor een mug, is als een bus met een snelheid van 32 kilometer per uur voor een mens. Een botsing is dus niet prettig. En toch overleven muggen regenbuien. Hoe doen ze dat?

Heel simpel, blijkt uit onderzoek dat deze week verscheen in Proceedings of the National Academy of Sciences. Voor muggen - die gedijen in een vochtig klimaat - is het zaak om onder de druppel uit te komen, voordat die hen naar beneden sleurt. Ze bewegen als het ware mee met de ‘bus’ die hen raakt, blijkt uit opnames met een hogesnelheidscamera. En zo worden de ‘bussen’ opeens veertjes die de insecten raken.

Dat meebewegen kan gemakkelijk, aangezien het sterke exoskelet en het kleine gewicht van de mug ervoor zorgen dat de regendruppels weinig van hun impuls overdragen. En komen muggen onverhoopt toch terecht in een waterdruppel, kan die zich met zijn pootjes en vleugels losmaken.

Die muggen raken met waterdruppels was nog een hele klus, legt een van de auteurs van het onderzoek, ingenieur David Hu van Georgia Tech uit tegenover NPR. Hu:

“Het was een moeilijk experiment om de muggen te raken met regendruppels. Het eerste wat we probeerden was om kleine druppels te laten vallen van de tweede verdieping van ons gebouw op een container met muggen. Zoals je kunt voorstellen ging dat niet erg goed. Stel je het slechtste spelletje darts voor en je begrijpt hoe het er uit zag.”

Daarna voerden de biologen en technici de proeven binnen uit, die een stuk succesvoller bleken. Ze hopen dat de resultaten van het experiment bijdragen aan het verbeteren van de vliegprestaties van zogeheten micro-airborne vehicles, kleine vliegende robotten die gebruikt worden door bijvoorbeeld het leger bij reddingsmissies.

    • Hans Klis