GroenLinks hamert op duurzaam - ‘wil graag gaan meeregeren’

GroenLinks presenteerde vanmiddag in Amsterdam een verkiezingsprogramma vol duurzame maatregelen. Foto GroenLinks.nl

GroenLinks wil brandstoffen zwaarder belasten, een toptarief van zestig procent voor inkomens boven de 150.000 euro en de duur van de werkloosheidsuitkering WW verkorten. Die voorstellen staan in het verkiezingsprogramma dat de partij vanmiddag heeft gepresenteerd.

Het programma, dat de vanmiddag overtuigend gekozen lijsttrekker Jolande Sap mag gaan verdedigen in de campagne, staat zoals verwacht vol met maatregelen rond duurzaamheid en milieu. De partij wil afschaffing van de 6 miljard euro aan subsidies en belastingvoordelen voor “grootverbruikers en producenten van fossiele energie”. De vervuiler betaalt, is het principe. Bestaande milieubelastingen op verpakkingen, energie, afvalstoffen en brandstoffen moeten omhoog. De opbrengst daarvan gebruikt GroenLinks om voor werkgevers de loonkosten voor laagbetaalde arbeid te verlagen.

Twitter avatar groenlinks GroenLinks 3 rode lijnen in ons verkiezingsprogramma: 1. Een duurzame economie 2. Kansen eerlijk delen. 3. Open samenleving #groenlinks

Hypotheekrenteaftrek verder beperkt, starters krijgen premie

Over de hypotheekrenteaftrek is de partij helder en nog concreter dan twee jaar geleden: volgend jaar mag de hypotheekrenteaftrek alleen nog gelden voor hypotheken van onder de 1 miljoen euro. Daarna moet de aftrek in 25 jaar stapsgewijs helemaal worden afgebouwd. Starters moeten een premie krijgen als stimulans: 4 procent van de koopsom van hun woning, met een maximum van 10.000 euro.

Bij de verhoging van de AOW-leeftijd gaat GroenLinks harder dan de PvdA en de SP. De AOW moet versneld omhoog, in elk geval zoals in het Lenteakkoord is afgesproken: vanaf volgend jaar met één maand per jaar, zodat in 2023 de pensioenleeftijd op 67 jaar uitkomt. En “ouderen met een goed inkomen” – specifieker wordt het niet – moeten op korte termijn meebetalen aan de AOW. De duur van de werkloosheidsuitkering kan volgens de partij naar beneden, van nu 38 maanden naar maximaal één jaar. Wel zou de uitkering dan omhoog moeten.

GroenLinks wil ‘verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan’

Zo expliciet als de SP in haar verkiezingsprogramma laat zien dat ze bereid is mee te regeren, hoeft GroenLinks het niet te zeggen. Want twee jaar geleden schreef de partij al dat ze “graag wil meeregeren”. In het verkiezingsprogramma ‘Groene Kansen voor Nederland’ dat de partij vanmiddag zou presenteren, volstaan enkele verwijzingen naar het begrotingsakkoord voor 2013. “Het Lenteakkoord toont aan dat we deze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan.”

    • Pim van den Dool en Annemarie Kas