Geschapen voor elkaar

Tom en Summer vinden elkaar leuk in onconventionele romcom.
Tom en Summer vinden elkaar leuk in onconventionele romcom.

(500) Days of Summer (Marc Webb, 2009) RTL 5, 20.30 – 22.20 uur

Standaardonderdeel van de romantische komedie is het moment waarop de twee hoofdrolspelers elkaar voor het eerst ontmoeten, de zogenaamde ‘meet cute’. Dit is hét moment waarop de vonk tussen man en vrouw overslaat, al weten ze dat vaak zelf nog niet. Die gebeurtenis moet extra benadrukt worden, anders zou ze niet genoeg opvallen. Dus gooit Hugh Grant per ongeluk koffie over het witte T-shirt van Julia Roberts in Notting Hill (1999).

De frisse romantische komedie (500) Days of Summer heeft een leuke variant op deze ‘meet cute’-ontmoeting. Tom (Joseph Gordon-Levitt) staat in de lift met Summer (Zooey Deschanel), een meisje dat hij niet durft aan te spreken. Hij luistert naar There is a light that never goes out van The Smiths op zijn koptelefoon. Toch is de tekst goed te verstaan. Bij de morbide tekstflard „To die by your side is such a heavenly way to die” draait ze zich om en roept: The Smiths. Hij verstaat haar niet.

Toch is het duidelijk: deze twee zijn voor elkaar geschapen. Beiden houden van The Smiths, dus dat komt wel goed. Door precies de tekst te laten horen over samen doodgaan is het ook een grappig moment, een scène die je niet zomaar verwacht in een romantische komedie. Heel treffend voor (500) Days of Summer, die qua speelse vorm en originele inhoud wel meer durft af te wijken van de gebaande paden van de romcom.

    • André Waardenburg