Fluiten naar de kaartjes

Achtbaan in pretpark Walibi.
Achtbaan in pretpark Walibi.

De 19-jarige Charlotte van Heijst uit Eindhoven wilde afgelopen vrijdag met twee vriendinnen naar Walibi World. Ze reageerde op een advertentie op Marktplaats, van ene ‘DJ’. „Ik heb deze persoon een e-mail gestuurd en hij reageerde meteen”, schrijft ze aan Help@NRC.

Van Heijst vroeg hem of hij e-tickets had die hij kon mailen. Dan zou ze de kaartjes nóg sneller hebben. Dat was „geen probleem”, antwoordde DJ. De kaartjes voor Walibi kostten 15 euro per stuk, in plaats van 31 euro.

Maar nadat Van Heijst 45 euro had overgemaakt op zijn ABN Amro-rekening, heeft ze nooit meer iets van DJ gehoord. „Ik heb hem nog een paar keer gemaild en vriendelijk verzocht alsnog de kaartjes te sturen, of het geld terug te storten. Daar heeft hij natuurlijk nooit op gereageerd.”

Charlotte van Heijst heeft bij de politie aangifte van oplichting gedaan en hiervan melding gemaakt bij Marktplaats. „Dat ik 45 euro kwijt ben, daar kom ik wel overheen”, mailt ze Help@NRC. „Het gaat mij om het principe. Mensen die met dit soort praktijken bezig zijn moeten worden gestopt. Ik ben voor een groot deel mijn vertrouwen in Marktplaats kwijt.”

Jasper Teijsse, hoofd voorlichting van Marktplaats, begrijpt de teleurstelling, zegt hij. „Vrijwel altijd gaat het goed, maar helaas is het onvermijdelijk dat er af en toe mensen met slechte bedoelingen proberen misbruik te maken van het vertrouwen van anderen.”

Maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid en daarmee ook het risico bij de klant zelf, zegt hij. Marktplaats wil uiteraard wel proberen te voorkomen dat mensen worden opgelicht. Sinds twee jaar werkt Marktplaats samen met de politie en het OM in het meldpunt internetoplichting en de website stopheling.nl. Gedupeerden van oplichting kunnen dit melden op mijnpolitie.nl, zegt Teijsse. „De producten die relatief interessant zijn voor oplichters zijn goederen die per post kunnen worden verzonden en die een hoge waarde vertegenwoordigen, zoals elektronica, gadgets en tickets.”

Kijk op de site van Markplaats onder kopje ‘veilig handelen’ voor tips om niet te worden opgelicht. Het eerste advies: handel de transactie waar mogelijk in persoon af – eerlijk oversteken. En, ook niet onbelangrijk: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

Tekst Barbara Rijlaarsdam. Klachten? Mail naar Help@nrc.nl