Failliet Libridis laat acht miljoen aan schuld achter

Nederland, Sittard, 24-05-12. Foto Roger Dohmen Een failliet bedrijf, maar bijna alle mensen zijn aanwezig omdat het UWV binnen is. Twee werknemers bespreken hoe het de afgelopen tijd is gegaan. Ongeveer 195 medewerkers hopen op een doorstart. Wat is er aan de hand in boekenland? De boekenwereld is in rep en roer. Boekwinkelketen Selexyz werd een paar weken geleden ternauwernood gered. Een zucht van verlichting ging door de boekenwereld. Selexyz, met een paar van de mooiste boekenwinkels van Nederland, zou kunnen voortbestaan door samenwerking met ramsj-winkelketen De Slegte. Sinds vorige week ligt de Limburgse toeleverancier van boekwinkels, Libridis, voor dood in de ring. De impact van dit faillissement op de boekenbranche is vele malen groter. Want Libridis speelde een cruciale rol in de Nederlandse boekenwinkels. Werknemers van Libridis buiten het kantoor in Sittard, 24 mei 2012. Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

De vorige maand failliet verklaarde boekengroothandel Libridis laat voor acht miljoen euro aan onbetaalde rekeningen achter.

Dat schat Hans Willem Cortenraad, directeur van het Centraal Boekhuis, schrijft de Volkskrant. Voor de kwakkelende boekenbranche is het faillissement van Libridis een nieuwe tegenslag, in een markt waar de omzetten toch al achterblijven. Boekblad, het vakblad van de branche, meldde in de eerste week van mei een omzetdaling van 33,6%. Niet alleen Libridis had het moeilijk, in april redde investeerder ProCures boekenhandel Selexyz ternauwernood door een samenwerking met De Slegte op te zetten.

Ingewijden denken dat het grootste deel van de tegenvaller, ongeveer zes miljoen, moet worden gedragen door de drie grote uitgeefconglomeraten van de Benelux, WPG (van Bezige Bij en Querido), Lannoo (Meulenhoff en Unieboek/HetSpectrum) en VBK (Contact en Ambo). Het kleinere Gottmer heeft een miljoen euro uitstaan, geeft de uitgever in Haarlem aan in de Volkskrant. In tegenstelling tot de drie grote uitgeverijen is de uitgever van Dikkie Dik-boeken hiertegen niet verzekerd. Ruim tweehonderd kleine zelfstandige uitgeverijen, eveneens onverzekerd, hebben een half miljoen euro uitstaan.

Libridis ging drie weken geleden failliet. Bij de groothandel werkten 225 mensen. De Vereniging van Zelfstandige Uitgevers (VZU) adviseerde een week voor het bankroet al geen boeken meer te leveren en voorraden terug te halen, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis