Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met Henk van Rhee

De christelijke zorginstelling Stichting Different is boos omdat haar therapie voor mensen die problemen hebben met hun homoseksualiteit niet meer wordt vergoed door zorgverzekeraars. ‘We stappen naar de Commissie Gelijke Behandeling.’

Zorg

De christelijke zorginstelling Stichting Different is boos omdat haar therapie voor mensen die problemen hebben met hun homoseksualiteit niet meer wordt vergoed door zorgverzekeraars. ‘We stappen naar de Commissie Gelijke Behandeling,’ zegt woordvoerder van Stichting Different Henk van Rhee. ‘Iedereen heeft recht op geestelijke gezondheidszorg.’ Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft gezegd dat er geen sprake is van een psychiatrische stoornis bij mensen die om religieuze redenen problemen hebben met hun geaardheid. ‘Dit komt voor mij als een konijn uit de hoge hoed,’ reageert Van Rhee. ‘Mensen mogen vanwege hun geloof niet uitgesloten worden van geestelijke gezondheidszorg.’ De woordvoerder van Stichting Different neemt een slokje espresso. ‘Het is discriminatie,’ zegt hij. ‘Christenen moeten leren hun homoseksuele aard te onderdrukken en daarbij moeten ze worden geholpen.’ Waarom? ‘Omdat het niet goed is om homoseksueel te zijn,’ antwoordt Van Rhee. ‘Ze kunnen geestelijk in de problemen komen door afwijzing van geloofsgenoten.’ Ze worden gediscrimineerd? De woordvoerder van Stichting Different denkt even na en knikt dan. ‘Maar ik zou het flauw vinden als zij zich ook gaan melden bij de Commissie Gelijke Behandeling.’

    • Ernest van der Kwast