Engel Antony beroert de harten

Antony & The Johnsons met Metropole Orkest. Gehoord: 5/6, Concertgebouw, Amsterdam.

Nog geen acht jaar geleden was Antony Hegarty een vreemde outsider uit de New Yorkse artscene. Nu is hij een ster op het Holland Festival. Gisteren schitterde hij in een uitverkocht Concertgebouw met het Metropole Orkest als begeleider. Antony betoverde zijn publiek met de stem van een engel. De onhandige jongen die altijd een meisje had willen zijn, kwam uit zijn schulp.

Eigenlijk was het concert een bonus, want Antony is in het land om op 22 juni deel te nemen aan de muziektheatervoorstelling The Life and Death of Marina Abramovic van Robert Wilson, waarvoor hij de muziek schreef. Anders dan bij eerdere concerten leek Antony zich op zijn gemak te voelen bij zijn rol van frontman. Gekleed in een rokjesachtige creatie dartelde hij blij over het podium. Zijn verstilde bewegingen herinnerden aan de Japanse butohdans van zijn held Kazuo Ohno.

Nieuwe muziek was er weinig, maar Antony heeft genoeg indringende songs die zich lenen voor subtiele orkestbewerkingen. Openingsnummer Rapture werd een tot de hemel gerichte bede, waarna hij in het indringende For today I am a boy zijn wens uitsprak om beoordeeld te worden op zijn vrouwelijke kwaliteiten. Een diva was hij beslist toen hij met een bevlogen Crazy in love de oorspronkelijke zangeres Beyoncé naar de kroon stak.

Na een valse start met het nummer Cut the world als voorproefje uit de Robert Wilson-voorstelling vroeg Antony in een adempauze wat Nederlanders zoal bezig houdt. Toen het voortbestaan van het Metropole Orkest ter sprake kwam beloofde hij plechtig dat hij daar onze koningin over aan zal spreken, „from one Queen to another”. Losser dan ooit begon hij een a capella improvisatie waarin hij zich van een humoristische kant liet zien. Waarna hij met het roerende I fell in love with a dead boy alle twijfels over zijn serieuze bedoelingen aan flarden zong. Het orkest liet een lange stilte vallen. Hier en daar werd een traan weggepinkt, want Antony kan harten beroeren met songs die als vlinders om zijn hoofd dwarrelen.

    • Jan Vollaard