Eén verkeerde spatie en de hele boel ligt plat

None

De ideale ‘Tibco ActiveMatrix BPM Expert’ is voor 80 procent consultant en voor 20 procent programmeur. IT-consultancy TMNS heeft er acht in dienst en kan er altijd meer gebruiken. Maar wat doen ze nou eigenlijk precies?

Het is uitgestorven op het hoofdkantoor van IT-consultancy TMNS in Den Haag. Er staat niemand te kletsen bij de waterkoeler, nergens slingeren paperassen. De bureaus en vergaderzalen zijn smetteloos schoon. Verlaten, alsof er nooit iemand komt. Al heeft TMNS zo’n honderd man in dienst, meer dan vier zijn er niet tegelijk te vinden op de etage die het bedrijf bezet.

En zo ziet manager Fred de Goede het graag.

„Als het hier druk is, dan word ik nerveus”, zegt hij. „Zolang er niemand is, betekent het bij ons dat de zaken goed lopen. Iedereen zit dan bij de klant op locatie.” Dat geldt ook voor de acht ‘Tibco ActiveMatrix BPM Experts’ die het bedrijf in dienst heeft. TMNS heeft vacatures voor nog drie extra van die experts.

Wat ze precies doen? Dirk Krantz, zelf zo’n Tibco ActiveMatrix BPM Expert, vat het samen: „We zijn welbeschouwd voor 80 procent consultant en voor 20 procent programmeur.”

In teams helpen de BPM-experts bedrijven met automatiseren. Ze brengen de bedrijfsvoering in kaart en vangen die in code. Dat heet business process modelling, oftewel: BPM.

Een voorbeeld: bij een postorderbedrijf worden creditcardtransacties nu nog met de hand verwerkt of kan de website niet worden aangesloten op de ouderwetse interne software van het bedrijf. Dan ontwerpen de BPM-experts daarvoor een automatisch systeem. Daarnaast regelen ze dat systemen van bedrijven die fuseren op elkaar worden afgestemd, wat vaak nog een hele klus is.

De systemen die bedrijven hebben staan, zijn vaak hopeloos verouderd, vertelt De Goede. Ook op het TMNS-kantoor staan in een uithoek stapels oude computerkasten en andere vergeelde hardware, een contrast met het verder steriele kantoor. „Die komen uit onze voormalige serverruimte”, verklaart hij. „Al deze apparatuur gaat weg, is niet langer nodig.”

Alles is tegenwoordig online geregeld. Oude servers en systemen worden vervangen, dat gebeurt langzaamaan bij alle bedrijven. „Bij klanten komen we regelmatig nog van die reusachtige apparaten tegen. Met grote gele, blinkende knoppen erop. Die zijn destijds vaak speciaal voor hen gebouwd en geprogrammeerd in een ouderwetse computertaal die niemand meer begrijpt.” De consultants van TMNS hebben dan de taak om met dat systeem te leren omgaan, de code te doorgronden en vervolgens te verbeteren.

Op die manier moeten ze de bedrijfsvoering stapje voor stapje moderniseren en automatiseren. Dirk Krantz: „Je moet je voorstellen: managers Jan en Piet zitten de hele dag met hun voeten op tafel allerlei beslissingen te nemen. Daarvan is een groot gedeelte routinematig, dat ook door een computer gedaan zou kunnen worden. Dat brengen wij voor bedrijven in kaart en daar bouwen wij de systemen voor.”

Daarvoor gebruiken ze, onder andere, de zogeheten Tibco-software. „Dat is een hele goede, maar ontzettend specifieke tool”, legt Krantz uit. „Er zijn maar weinig informatici die zich daarop hebben toegelegd.” Dat maakt het dan ook lastig om ze te vinden.

Rhea Ong Yiu is er zo eentje. En tevens één van de drie vrouwen binnen TMNS, op de ongeveer honderd mannen. Maar dat is de 32-jarige Filippijnse wel gewend. Nadat ze stopte met haar studie geneeskunde („I hate blood!”), studeerde ze in Manila af in de Computer Science, als enige vrouw tussen mannen. Haar vaardigheid met Tibco speelde haar in de kijker bij TMNS.

Afgelopen maandag rondde Yiu een opdracht af in het Zwitserse Bern, waar ze twee jaar lang elke week naartoe vloog. „Ja, je moet wel van reizen houden”, beaamt ze. „Je bent eigenlijk constant op pad. Ik woon het liefst zo dicht mogelijk bij de snelweg.”

De belangrijkste vaardigheid die een goede Tibco ActiveMatrix BPM Expert volgens haar moet bezitten? „Oog voor detail. Voor heel veel detail. Als je ergens in de code per ongeluk een spatie laat slingeren, dan ligt je werk zo een dag stil. Vind dat kleinood nog maar eens terug.”

In deze rubriek kijkt nrc.next wat iemand met een ingewikkelde functienaam doet

    • Thomas Rueb