Een mierzoete kindertaart

Dit recept hebben jullie te danken aan de redactie van deze krant. Of te wijten, zo je wil. Er slingerde bij Next een zak spekkies rond. Snoep helpt (even) tegen middagflauwte, maar dit was zo’n enorme hoeveelheid dat het effect meer intimiderend dan watertandend was. Toch een paar genomen natuurlijk, ondertussen mompelend dat je ze

Dit recept hebben jullie te danken aan de redactie van deze krant. Of te wijten, zo je wil.

Er slingerde bij Next een zak spekkies rond. Snoep helpt (even) tegen middagflauwte, maar dit was zo’n enorme hoeveelheid dat het effect meer intimiderend dan watertandend was. Toch een paar genomen natuurlijk, ondertussen mompelend dat je ze misschien zou kunnen verwerken tot taart, koek, pannekoek. De reacties daarop waren erg enthousiast, niet zozeer omdat men er veel van verwachtte geloof ik, maar omdat er behoefte was aan ‘gekke’ recepten.

Gek of niet, ik vond dit recept op de site van een van de kookbloggers die aangesloten is bij Daring Cooks: een groep van enkele duizenden enthousiaste amateurkoks-met-blog die allemaal het recept koken dat voor die maand door een van hen is voorgesteld. Vervolgens bloggen ze over hun ervaringen, wat enorm veel kennis oplevert, bijvoorbeeld over courgette in koekjes die toch knapperig moeten blijven – een bijna onoplosbaar probleem.

Ik moet waarschuwen dat dit recept a) bewerkelijk is en b) een vrij zoet resultaat geeft. Wat c) weer geen enkel probleem is als je het samen met kinderen maakt en opeet.

Meng bloem, suiker, zout, bakpoeder, baking soda (natriumbicarbonaat) en kaneel in een grote kom. Voeg de boter toe, die echt op kamertemperatuur moet zijn, en mix tot een zanderig kruimeldeeg. Meng dan de eieren er doorheen tot een samenhangende bal deeg. Wikkel deeg in folie en leg het in de koelkast, tenminste 1 uur. Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg uit tot ruim 3 millimeter dik, vergeet niet wat bloem op het oppervlak te strooien zodat je de vormen er nog afkrijgt.

Steek er rondjes uit met ongeveer de diameter van de marshmallows, in mijn geval zo’n drie centimeter – ik bleek een eierdop te hebben die een perfect uitsteekwapen was. Leg de rondjes op de bakplaat en bak ze 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.

Knip de marshmallows in de breedte doormidden, zodat je twee plattige schijven hebt. Leg ze op de koekjes. In het oorspronkelijke recept gaan ze weer even de oven in om ze aan het koekje vast te laten kleven en iets bruin te laten worden. Het bleek beter om de marshmallow heel even met de platte kant bij een gasvlam te houden en op het koekje te plakken. Ze hebben namelijk nogal de neiging bij verwarming zijwaarts van de koekjes te glijden en ze worden bij het afkoelen een beetje gummi-achtig.

Maak vervolgens de glazuur door au bain marie de chocolade en de boter samen te laten smelten. Als het glazuur te dik is, kan je nog wat boter of eventueel wat room toevoegen. Doop de koekjes helemaal in de glazuur met de marshmallow naar beneden, en laat op een vel bakpapier afkoelen en stevig worden.

Spekkietaart

375 g bloem

112 g suiker

½ tl zout

½ tl bakpoeder

½ tl baking soda

½ tl kaneel

170 g boter

3 eieren, geklutst

marshmallows

Voor het glazuur:

300 g pure chocolade

60 g boter of margarine