ECB handhaaft rente van 1,0 procent

De ECB handhaafde vandaag het rentetarief van 1,0 procent om de eurolanden te dwingen zelf actie te ondernemen tegen de schuldencrisis. Foto Reuters / Alex Domanski

De Europese Centrale Bank handhaaft haar voornaamste rente op 1,0 procent en weerstaat hiermee internationale druk om meer steun te bieden aan de noodlijdende eurozone.

Dat meldt persbureau Reuters. In plaats van het goedkoper te maken voor banken om te lenen van de ECB, dwingt de centrale bank hiermee de leiders van de eurolanden om de broekriem aan te halen en zelf actie te ondernemen om de schuldencrisis te beteugelen.

ECB laakt gebrek aan daadkracht eurolanden

De beslissing van de ECB om het rentetarief te handhaven komt niet onverwacht. Op 31 mei liet directeur Mario Draghi al weten dat de eurolanden zelf moeten handelen en dat de ECB niet de gaten kan vullen die vallen door het gebrek aan daadkracht van de politici.

Christine Lagarde zinspeelde wel eerder deze week op een verlaging van de rente. De voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds liet weten ruimte te zien voor een renteverlaging doordat de inflatie in de eurozone de afgelopen maand fors daalde. Een verlaging van het rentetarief van het ECB had mogelijk de economische activiteit in de eurozone kunnen stimuleren.

‘Geen Europese bankenunie om Spaanse banken te redden’

Ook de in economische problemen verkerende Spaanse banken hadden kunnen profiteren van een tariefverhoging van de ECB. Zeker nu de Duitse regering zich blijft verzetten tegen het verlenen van directe leningen uit het Europese noodfonds door middel van een Europese bankenunie.

Regeringswoordvoerder Steffen Seibert benadrukte vandaag tegenover persbureau AFP nogmaals het standpunt van Berlijn. De vorming van een dergelijke unie is volgens de Duitsers geen oplossing voor de schuldencrisis en is een project voor de lange baan. Een bankenunie is riskant voor rijke landen als Duitsland, omdat zij vrezen noodlijdende banken van andere eurolanden te moeten redden. Frankrijk is wel voor het steunen van de Spaanse banken met behulp van het noodfonds.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis