Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Democraten trekken lessen uit Wisconsin

Walker, Wisconsin Ranger, postte een opgeluchte aanhanger van gouverneur Scott Walker gisteravond op Facebook. De Republikein Walker, gouverneur van Wisconsin, blijft zitten. Zijn belangrijkste uitdager, de Democraat Tom Barrett, slaagde er bij lange na niet in de gouverneur via een zogeheten ‘recall’-verkiezing weg te krijgen.

Doet dat ertoe voor de race tussen Romney en Obama? De verkiezing van gisteren kan grote consequenties hebben - voor de landelijke verkiezingen, maar zeker voor de Democraten.

De Democraten zetten, geholpen door vakbonden en burgerorganisaties, een buitengewoon zwaar middel in met een recall. Ze hadden beet. Walker is inderdaad lang geen populaire gouverneur, met harde anti-vakbondstaal die buiten de conservatieve Tea Party weinig enthousiasme opwekt. De Democraten maakten er een landelijk thema van; Walker werd in de campagne steeds meer neergezet als een voorbode van Mitt Romney. President Obama steunde de recall, maar was wel zo verstandig om zelf niet zijn gezicht te laten zien in Wisconsin. Toch zette hij achter de schermen zijn organisatie in. Een recall van een Republikeinse prominent zou een zeldzame stunt zijn.

Nu Walker de aanval heeft afgeslagen, is de les voor de Democraten dat grass roots-activisme ook geen bergen kan verzetten. Wat het doet met de motivatie van de honderden Democratische vrijwilligers in de cruciale swing state, zal de tijd leren. Tekenend is de ontnuchterende reactie van Obama’s campagneleider, Jim Messina. Hij noemt de recall nu een “terrifying experiment”.

This result is direct confirmation that all the outside money that’s poured into elections this cycle can and will change their outcome. And it’s exactly what could happen on the national stage unless we can close the gap between special interests and ordinary people.

Walker is, volgens Messina, een Romney-in-het-klein:

Walker was challenged because he’s spent the last year and a half promoting special interests and Republican ideologues while taking away a seat at the table for middle-class families. But when his job was on the line, those same interest groups repaid the favors -- and were willing to spend nearly EIGHT times as much money as the Democratic candidate and his allies raised. This is the playbook Mitt Romney used in primary after primary against Rick Santorum and Newt Gingrich.

Het vereist wat intellectuele lenigheid van kamp-Obama om Walker en Romney neer te zetten als grootverbruikers van campagnegeld, terwijl Obama nog altijd straatlengtes voorligt met zijn fondsenwerving. Maar in Wisconsin klopt het inderdaad: Walker haalde ruim zestig miljoen dollar binnen, Barrett circa vier miljoen.

Belangrijker voor de Democraten is de les voor de toekomst. Duidelijk is, zeggen Democraten in Washington, dat aanvallen op Republikeinen voortaan weloverwogen en gecoördineerd moeten gebeuren. Barney Frank, een afgevaardigde uit Massachusetts, sprak openlijk en noemde de recall een ‘grote fout’.

My side picked a fight they shouldn’t have picked. The recall was upsetting to people, the rerun of the election with Tom Barrett — it’s not a fight I would have picked.