Danshuis Amsterdam is er bijna

De Amsterdamse dansinstellingen dromen al tientallen jaren van een eigen ruimte waarin voorstellingen kunnen worden ontwikkeld. En eindelijk lijkt het er te komen: een Danshuis Amsterdam.

Dansgroepen als het International Choreographic Arts Center (ICK) / Emio Greco PC, de Henny Jurriëns Stichting, nbprojects/Nicole Beutler en Jakop Ahlbom steunen het initiatief en willen in het Danshuis hun intrek nemen.

De beoogde locatie, een oude loods op De Overkant, het voormalige Storkterrein in Amsterdam-Noord, biedt volgens nieuw onderzoek realistische mogelijkheden voor een Danshuis met voldoende faciliteiten voor training, montage en productie. Jonge choreografen kunnen er hun ideeën beproeven en dansers kunnen tussen producties door hun fysieke staat op peil houden. Morgen wordt het plan in de Amsterdamse gemeenteraad besproken.

Het Danshuis is een hoofdpijndossier. Al sinds 1993 zijn er locaties gezocht en plannen gemaakt, maar telkens stuitte men op problemen. Vorig jaar lagen er tot in detail uitgewerkte bouwplannen voor een gecombineerd nieuwbouwproject van appartementen en Danshuis in het Polderweggebied in Amsterdam. Op het laatste nippertje echter werd het plan afgeblazen, vanwege de crisis op de woningmarkt.

Nu lijkt de gewenste efficiencyslag gemaakt te kunnen worden. Het nieuwe Danshuis Noord is aanmerkelijk goedkoper en bescheidener van opzet. Een bestaand pand is ze70 procent goedkoper dan nieuwbouw. „Er is 2 miljoen beschikbaar voor dit doel”, zegt Gary Feingold, artistiek directeur van de Henny Jurriëns Stichting en een drijvende kracht achter het Danshuis, „En er is een jaarlijkse huursubsidie van twee ton voor dit danspand. Dat is genoeg.” De totale kosten van het project bedragen 2,3 miljoen euro.

In de raad verwacht Feingold steun voor het plan. Productiehuis Dansmakers Amsterdam gebruikt al een deel van het pand op De Overkant. Ook een ander deel wordt reeds als dansstudio gebruikt.