Climax leiderschapsstrijd Sap vs. Dibi - GroenLinks wil kind van 7 tot 7 op school

Het eerste lijsttrekkersdebat tussen Jolande Sap en Tofik Dibi in De Rode Hoed in Amsterdam. Foto NRC / Olivier Middendorp

GroenLinks maakt vanmiddag de uitslag bekend van het lijsttrekkersreferendum waarin de huidige leider Jolande Sap werd uitgedaagd door Tofik Dibi. Ook presenteert de partij het verkiezingsprogramma. Daarin staat volgens het AD een plan waarin kinderen van 7.00 uur ‘s ochtends tot 19.00 uur ‘s avonds op hun basisschool terechtkunnen.

De bekendmaking van de climax in de lijsttrekkersstrijd, waarvan de aanloop spannender was dan de debatten zelf, vindt om 15.30 uur plaats in de Pulchri Studio in Den Haag. In alle peilingen ligt Sap fors voor op Dibi. De kans dat hij als winnaar uit de bus komt is dan ook zeer beperkt.

Er bestaat een mogelijkheid dat er nog geen winnaar kan worden aangewezen. Het referendum is namelijk pas geldig als tenminste 30 procent van de stemgerechtigde leden een stem heeft uitgebracht. Om als lijsttrekker gekozen te worden heeft een kandidaat minimaal vijftig procent van de uitgebrachte stemmen nodig. Als de opkomst te laag is of geen van de twee kandidaten de helft van de stemmers achter zich weet te krijgen beslist het partijcongres op 30 juni wie de lijsttrekker wordt.

‘Brede scholen hebben de toekomst’

In het verkiezingsprogramma ‘Groene Kansen voor Nederland’ dat ook vanmiddag gepresenteerd wordt staat volgens het AD een plan om basisscholen van zeven tot zeven open te stellen. Deze zogeheten brede scholen zouden de toekomst zijn in ons land. De voorschoolse, tussenschoolse en naschoolse opvang moet worden verzorgd door goede pedagogische onderwijzers.

“Kinderen krijgen zo een uitdagend en kwalitatief goed aanbod. Voor werkende ouders kan dit een oplossing zijn om zorg en werk beter te combineren”, citeert het ochtendblad uit het programma.

    • Jules Seegers