buzz

President & COO of Warner Bros. Entertainment Alan Horn arrives at "Celebrate Sundance Institute", the Sundance Institute's inaugural benefit in Beverly Hills, California in this June 8, 2011 file photo. The Walt Disney Co named Horn chairman of The Walt Disney Studios May 31, 2012, replacing Rich Ross, who left the studio in late April following the poor performance of sci-fi adventure film "John Carter." REUTERS/Gus Ruelas/Files (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT BUSINESS) REUTERS

Geen grip op Steve Jobs

Anders dan antiheld Mark Zuckerberg in The Social Network, zal scenarioschrijver Aaron Sorkin van Steve Jobs een echte held maken. Een schilderij wordt het, geen foto. En zeker geen „wieg-tot-grafverhaal”. Jobs is „een gecompliceerde man”, aldus Sorkin. „Ik ga het frictiepunt identificeren en daarop focussen.” Inderdaad, Sorkin moest vorige week tijdens een open interview in Rancho Palos Verdes, California bekennen dat het nog niet erg opschiet met zijn biografische film over de vorig jaar op 56-jarige leeftijd gestorven Apple-oprichter Steve Jobs. Sorkin maakt voor Sony een script op basis van de geautoriseerde biografie van Walter Isaacson, met als adviseur mede-oprichter van Apple Steve Wozniak. Houd het dan maar interessant. Meer vaart lijkt te zitten in een concurrerend project over Steve Jobs van hippie tot ondernemer.

China snijdt in MIB3

China snijdt stevig in de film MIB3 van Will Smith. In de versie die in China draait, zijn keukengevechten verwijderd in een restaurant waarin als Chinezen verklede aliens hun klanten weerzinwekkende buitenaardse dieren voorzetten. Een scène waarin agent J een groep Chinese omstanders ‘neuraliseert’ – herinneringen wist – sneuvelde eveneens, wellicht wegens associaties met censuur. The Daily Telegraph, die het vorige week meldde, schat dat MIB3 in China dertien minuten korter is dan elders. China, dat per jaar slechts 20 buitenlandse films toelaat – binnenkort 34 – grijpt wel vaker in. Zo verdwenen de Chinese piraten uit het derde deel van Pirates of the Caribbean. Een troost: MIB 3 verdiende in China 21 miljoen dollar in zijn eerste week.

Nieuwe leider Disney

Veteraan Alan Horn (69) staat vanaf 11 juni aan het hoofd van Walt Disney Studios. Disney behaalt met name in speelfilms wisselvallige resultaten: tegenover de filmhits van dochters Pixar (aminatie) en Marvel (superhelden) staan flops van eigen makelij. In april ruimde de onervaren Rich Ross het veld na het floppen van de budgettair uit de hand gelopen blockbusterfilm John Carter. Voor Ross werd in 2009 Dick Cook de laan uitgestuurd na het floppen van de films G-Force en Surrogates. Alan Horn trad in 2011 niet geheel vrijwillig terug als studiobaas van Warner Bros, dat onder zijn twaalfjarig bewind succes boekte met filmreeksen als Harry Potter, Batman en Sherlock Holmes.

Mann leidt jury Venetië

De Amerikaanse regisseur Michael Mann (69) is voorzitter van de jury van het filmfestival van Venetië, dat van 29 augustus tot 8 september is. Zijn jury zal zich buigen over een bescheiden selectie op een „slanker en soberder festival” dan voorheen. Dat kondigde in Cannes festivaldirecteur Alberto Barbera aan. De hoofdcompetitie krimpt dit jaar in van 23 naar 18 films, wel hoopt Barbera op nieuwe films van regisseurs als Brian De Palma, Terrence Malick en Paul Thomas Anderson. In het totaal draaien dit jaar 50 tot 60 films, tegen zo’n 180 films vorig jaar.

DiCaprio in Baywatch

Acteur David Hasselhoff heeft in een tv-interview gezegd dat Leonardo DiCaprio bijna werd gecast als zijn zoon Hobie Buchannon in tv-serie Baywatch. Gelukkig kreeg DiCaprio de rol niet, aldus Hasselhoff. „Dan was hij een Jeremy Jackson of David geworden, op zoek naar een baantje.” Hasselhoff, die tegenwoordig vooral in het nieuws is wegens zijn diverse verslavingen, overdrijft: actrices als Michelle Williams en Mila Kunis speelden ooit rollen in Baywatch en maakten niettemin carrière.

Gebroeders Leeuwenhart

De Zweedse regisseur Tomas Alfredson (Let the Right One in en Tinker, Tailor, Soldier, Spy) was onlangs in Cannes in de weer om 20 miljoen euro bijeen te krijgen voor zijn verfilming van Astrid Lindgrens geruchtmakende kinderboek De gebroeders Leeuwenhart – ooit controversieel omdat voor kinderen Karel en Jonathan zelfmoord de beste uitweg is. Hoewel Ingmar Bergman geïnteresseerd was, verfilmde Olle Hellbom het boek in 1977 en won de Gulbaggen, of Zweedse Oscar.