Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

‘Bolkestein wil verplichte toetsing Nederlands op hbo en uni’

Een ondermaatse talenkennis zou Nederland veel handel schelen, vindt Bolkestein. Foto NRC / Vincent Mentzel

Studenten die naar het hbo of een universiteit willen, moeten middels een toelatingstoets eerst maar eens laten zien het Nederlands te beheersen. Daarvoor pleit VVD-prominent Frits Bolkestein. Ook vreemde talen moeten volgens de oud-politicus meer aandacht krijgen.

Bolkestein houdt een pleidooi van deze strekking wanneer hij vandaag op het jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het eerste exemplaar van boek ‘De Staat van Morgen’ overhandigt. Het schrijfwerk van trendwatcher Adjiedj Bakas gaat over de toekomst van overheid en politiek.

Volgens diverse media vanochtend constateert Bolkestein dat de beheersing van het Nederlands op universiteiten vaak ondermaats is. En het slechte Frans en Duits van studenten maakt dat Nederland veel handel misloopt.

De overhandiging van het boek vindt vanmiddag plaats ten overstaan van zo’n 2500 burgemeesters en wethouders op het jubileumcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de toekomst van de overheid.