Bleker bereikt compromis over ritueel slachten

Ritueel slachten mag, maar het dier mag niet langer dan 40 seconden lijden, anders grijpt de veearts in.

Rotterdam. Demissionair staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) kondigde gisteren, na maandenlang onderhandelen, aan een compromis over ritueel slachten te hebben gesloten met joodse en islamitische organisaties, vertegenwoordigers van slachthuizen, dierenartsen en de wetenschap. In het convenant staan onder meer afspraken over kwaliteitseisen aan slachthuizen, het aantal noodzakelijke halssnedes en de opleidingseisen voor het slachtpersoneel. In het convenant staat ook dat de dood van het dier maximaal veertig seconden na het toebrengen van de halssnede moet zijn ingetreden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van de Partij voor de Dieren voor een verbod op ritueel slachten, maar de Eerste Kamer vond dat de vrijheid van godsdienst zwaarder weegt. Bleker kwam in december onverwacht met het convenant op de proppen. Hij deed dat tijdens een debat in de Eerste Kamer over het verbieden van de rituele slacht. Door het plan van Bleker werd de verdere behandeling uitgesteld.

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, hekelde gisteren het convenant voor de rituele slacht, omdat de afspraken volgens de partij geen wezenlijke bijdrage leveren aan het dierenwelzijn. Thieme is verbaasd dat het convenant gisteren is getekend. Het lijkt namelijk sterk op een voorstel dat eerder nog door de Tweede Kamer is afgeschoten, zei ze. NOVUM