Assad benoemt nieuwe premier - ‘ander gezicht, geen andere politiek’

A photo released by the state-run Syrian Arab News Agency (SANA) shows an undated photo of Syrian Agriculture Minister Riad Hijab. Syria's embattled President Bashar al-Assad on June 6, 2012, appointed Hijab as the strife-torn country's new premier and tasked him with forming a government, state television reported. AFP PHOTO/HO/SANA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SANA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == De nieuwe Syrische premier Riyad Hajib op archiefbeeld. Foto AFP / Sana

De Syrische president Bashar al-Assad heeft voormalig minister van Landbouw Riyad Hijab benoemd als premier en hem de opdracht gegeven om een nieuwe regering te vormen.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Syrische staatstelevisie. Hijab (46) vervangt Adel Safar die vorig jaar april, kort na het begin van de opstand, werd aangesteld. Hijab werd in 1966 geboren in Deir-Ezzor in het oosten van Syrië, heeft een doctorstitel in landbouwtechniek en was minister van Landbouw sinds 2011. Hij was van 2004 tot 2008 het hoofd van de regerende Baath-partij in zijn geboorteplaats en daarna gouverneur van Quneitra en Latakia (van de in totaal veertien gouvernementen), schrijft persbureau AFP.

‘Ander gezicht, geen andere politiek’

Volgens NRC-buitenlandredacteur en Midden Oosten-expert Carolien Roelants zal de aanstelling van Hijab niet zorgen voor “structurele veranderingen” in de situatie in Syrië. Roelants:

“Hijab lijkt me geen hervormer. Met de voorwetenschap wat de Syrische regering sinds het begin van de opstand aan politieke hervormingen heeft doorgevoerd denk ik dat we geen structurele veranderingen hoeven te verwachten. Het is een ander gezicht, maar geen andere politiek.”

‘Wankelend vredesplan’

Op 7 mei vonden in Syrië parlementsverkiezingen plaats in het kader van door Assad aangekondigde politieke hervormingen om de oppositie tegemoet te komen. De oppositie boycotte de verkiezingen aangezien het geweld in het land nog altijd niet gestaakt is, zelfs ondanks het door VN-gezant Kofi Annan bemiddelde vredesplan.

Dat vredesplan lijkt ondertussen grotendeels in duigen gevallen te zijn. Het staakt-het-vuren is sinds april meerdere malen op grote schaal geschonden en ook trok het Syrische leger zich niet volgens afspraak terug uit de steden. Na het bloedbad in Houla op 26 mei liet het Vrije Syrische Leger (FSA) weten dat het zich niet meer zou houden aan het vredesplan.

Annan waarschuwde eerder deze week dat het conflict in Syrië langzaam maar zeker verandert in een “echte oorlog”:

    • Hans Klis