Aanwijzingen voor ‘groot gokschandaal’ in Jupiler League

Er is een “zeer reële kans” dat in het Nederlandse voetbal een “groot gokschandaal” boven water komt. Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) zegt vanmiddag in NRC Handelsblad aanwijzingen te hebben voor het gokken op wedstrijden in het betaald voetbal.

Archiefbeeld uit 2009 van een wedstrijd in de Jupiler League tussen Haarlem en TOP Oss. Foto Hollandse Hoogte / Jeroen van Loon

Er is een “zeer reële kans” dat in het Nederlandse voetbal een “groot gokschandaal” boven water komt. Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) zegt vanmiddag in NRC Handelsblad aanwijzingen te hebben voor het gokken op wedstrijden in het betaald voetbal. De tips wijzen volgens Recourt op gevallen van ‘matchfixing’ in de eerste divisie (Jupiler League).

Demissionair minister Schippers (Sport, VVD) kondigde gisteren een onderzoek aan naar omkoping in het Nederlandse profvoetbal. Recourt vroeg daar al eerder om. Vorige week zei Schippers het niet nodig te vinden om “zomaar in het wilde weg” een onderzoek naar omkoping te beginnen. “Zodra er ook maar één signaal is dat wij hiermee te maken hebben, zullen we uiteraard een onderzoek instellen”, zei Schippers.

PvdA-Kamerlid kreeg ‘meerdere tips’ over omkoping

Er zijn steeds meer signalen die duiden op het bestaan van matchfixing in Nederland. De Duitse justitie heeft kortgeleden aan Nederland een onderzoek overgedragen over omkoping in het Duitse voetbal, waarin een link met Nederland ontdekt zou zijn. Ook de in opspraak geraakte Duitse voetballer René Schnitzler spreekt in zijn autobiografie over het bestaan van ‘matchfixers’ die Nederlandse wedstrijden zouden manipuleren.

Kamerlid Recourt heeft zelf “meerdere tips” over omkoping in Nederland gekregen. Uit welke hoek de informatie komt, wil hij niet vertellen. Wel zegt hij dat de tips wijzen op een omkoopschandaal in het betaalde voetbal, met name in de eerste divisie. De aanwijzingen duiden erop dat omkoping “in ieder geval heeft gespeeld” in Nederland, zegt de PvdA’er. Zijn verzoek om een onderzoek kreeg steun van CDA, VVD, SP en PVV.

Minister vindt geruchten slecht voor imago voetbal

Een woordvoerder van minister Schippers hoopt dat het onderzoek duidelijkheid schept over het bestaan van matchfixing in Nederland:

“Er hangt momenteel een zweem over de sport dat er ‘iets’ aan de hand zou zijn. Met dit onderzoek hopen we daar onze vinger achter te krijgen. Want deze onduidelijkheid is slecht voor het imago van de sport.”

PvdA wil justitieel onderzoek voor volledige opheldering

Over de opzet van het onderzoek is nog niets bekend. Recourt wil dat de minister kiest voor een justitieel onderzoek, met de mogelijkheid om mensen onder ede te horen. “Alleen dan krijg je echt iets boven water.” Daarnaast wil het Kamerlid dat de KNVB de regels aanscherpt voor voetballers die gokken op wedstrijden. Hij vindt dat de voetbalbond spelers moet verbieden om te gokken op wedstrijden uit dezelfde competitie. “Iedereen heeft een verantwoordelijkheid om de sport schoon te houden. En van gokkende spelers wordt het voetbal niet zuiverder.”

De KNVB zegt in een reactie de gokregels niet te willen aanscherpen. „We begrijpen de symboliek van het plan, maar dit lost het mogelijke omkoopprobleem niet op.”