30 procent meer uitkeringsfraude, ‘belachelijk lage straffen omhoog’

De overheid heeft vorig jaar 86 miljoen euro aan uitkeringsfraude opgespoord. Het bedrag ligt 30 procent hoger dan het jaar daarvoor, toen voor 66 miljoen euro aan malversaties met uitkeringen aan het licht kwam. Dat meldt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) vanochtend aan de Kamer, schrijft De Telegraaf.

Opgespoorde fraude met de ww steeg naar 64 miljoen euro, veertien miljoen meer dan een jaar eerder. Met de aow, de kinderbijslag en de nabestaandenuitkering ANW werd voor 22 miljoen euro gefraudeerd, een stijging van ruim een kwart. De hogere bedragen zouden komen doordat meer is gedaan om uitkeringsfraude op te sporen.

Kamp komt met de cijfers op de dag dat de Kamer praat over strengere straffen voor uitkeringsfraudeurs. De minister wil de “belachelijk lage sancties” die op fraude staan opschroeven. De boete voor uitkeringsfraudeurs moet volgens hem worden vertienvoudigd. Hij hoopt volgens de krant dat de Kamer nog voor de zomer instemt met strengere straffen.