Worstelende Amerikaanse zakenman in nieuwe roman Dave Eggers

Dave Eggers (Foto Wikipedia)

Later deze maand zal de nieuwe roman van Dave Eggers verschijnen. De Huffington Post weet inmiddels meer te melden over het boek, dat de titel A Hologram for the King heeft meegekregen.

Eggers vertelde aan de literaire website The Rumpus dat hij het idee voor zijn roman in feite aan zijn zwager te danken heeft. Die is veelvuldig werkzaam in Saoedi-Arabië en zag daar hoe de koning van dat land, Abdullah, nieuwe steden uit de grond probeert te stampen die afgestemd zijn op een economie die niet langer olie draait.

Eggers hoorde de verhalen van zijn zwager aan en was benieuwd hoe het Amerikaanse zakenmannen in Saoedi-Arabië zou vergaan die geïnteresseerd zijn geworden naar deze nieuwe steden.

Eggers’ eigen uitgeverij McSweeney’s vat de nieuwe roman op de eigen website inmiddels samen als het verhaal van ‘een worstelende zakenman die een gewaagde poging doet de verkoop van zijn huis af te wenden, het collegegeld van zijn dochter probeert  te betalen en eindelijk eens iets groots wil doen’.

De Huffington Post denkt overigens dat een tekst van Eggers in het augustus-nummer van tijdschrift McSweeney’s wel eens het eerste hoofdstuk van A Hologram for the King kan zijn geweest.

    • Sebastiaan Kort