Websites worstelen met nieuwe cookiewet

„Wilt u cookies accepteren, klik hier.” Die vraag krijgen de bezoekers van veel Nederlandse websites vanaf vandaag voorgeschoteld. Per 5 juni is de nieuwe Telecomwet van kracht, die vereist dat webbezoekers expliciet toestemming geven (opt-in) dat hun computer getraceerd wordt door bijvoorbeeld advertentienetwerken.

De Nederlandse wet is strenger dan de Europese richtlijn en is praktisch lastig uitvoerbaar. De gevraagde toestemming is gebaseerd op een computeradres en daarachter kunnen meerdere gebruikers achter schuilgaan.

Sommige sites nemen radicale maatregelen: Fok.nl weigert bezoekers die cookies weigeren. Andere sites, zoals Telegraaf.nl, houden het bij een waarschuwing. Nrc.nl zint nog op een gebruiksvriendelijke invoering en publiceert vanmiddag een toelichting.

Cookies zijn korte tekstbestanden die gebruikt worden om computers te identificeren op de webserver. Ze worden ingezet om wachtwoorden te onthouden, gebruikers te herkennen en bezoek te meten. De Telecomwet, met de Nederlandse eis voor ‘opt-in’ , wil met name paal en perk stellen aan cookies van derde partijen, zoals advertentienetwerken en dataverzamelaars. Die stellen profielen samen op basis van surfgeschiedenis en leveren dan advertenties op maat. Daarvoor gebruiken ze cookies, maar er zijn ook andere manieren om profielen te verzamelen.

De advertentiebranche protesteerde sterk tegen de invoering van opt-in. Opta en het College Bescherming Persoonsgegevens, die de telecomwet controleren, hebben aangegeven dat ze wegens tijdgebrek alleen grootschalig misbruik aan zullen pakken. Dat moet een opluchting zijn voor websites als rijksoverheid.nl en eerstekamer.nl: die plaatsen namelijk ook nog enkele cookies zonder toestemming.

Morgen in NRC: de moeizame invoering van de cookiewet.