Websites worstelen met de cookiewet

De radicale cookie-waarschuwing van fok.nl

„Wilt u cookies accepteren, klik hier.” Die vraag krijgen de bezoekers van veel Nederlandse websites vanaf vandaag voorgeschoteld. Per 5 juni is de nieuwe Telecomwet van kracht, die vereist dat webbezoekers expliciet toestemming geven (opt-in) dat hun computer getraceerd wordt door bijvoorbeeld advertentienetwerken.

De Nederlandse wet is strenger dan de Europese richtlijn en is praktisch lastig uitvoerbaar, klagen uitgevers en de advertenti. De gevraagde toestemming is gebaseerd op een computeradres en daarachter kunnen meerdere gebruikers achter schuilgaan. Bovendien veranderen cookies regelmatig (met name via advertenties van derden).

Sommige sites nemen nu al radicale maatregelen: Fok.nl weigert bezoekers die cookies weigeren. Andere sites, zoals Telegraaf.nl, houden het bij een waarschuwing. Nrc.nl zint nog op een gebruiksvriendelijke invoering en publiceerde vanmiddag een toelichting.

Cookies zijn korte tekstbestanden die gebruikt worden om computers te identificeren op de webserver. Ze worden ingezet om wachtwoorden te onthouden, gebruikers te herkennen en bezoek te meten. De Telecomwet, met de Nederlandse eis voor ‘opt-in’ , wil met name paal en perk stellen aan cookies van derde partijen, zoals advertentienetwerken en dataverzamelaars. Die stellen profielen samen op basis van surfgeschiedenis en leveren dan advertenties op maat. Daarvoor gebruiken ze cookies, maar er zijn ook andere manieren om profielen te verzamelen.

De advertentiebranche protesteerde sterk tegen de invoering van opt-in. Opta en het College Bescherming Persoonsgegevens, die de telecomwet controleren, hebben aangegeven dat ze wegens tijdgebrek alleen grootschalig misbruik aan zullen pakken. “We staan morgen bij geen enkele uitgever op de stoep”, zet een woordvoerder van Opta. Dat moet een opluchting zijn voor websites als rijksoverheid.nl en eerstekamer.nl: die plaatsen namelijk ook nog enkele cookies zonder toestemming.

 

    • Marc Hijink