VS bevestigen: nummer twee Al-Qaeda gedood in Pakistan

Al-Libi eind vorig jaar op een videoboodschap van Al-Qaeda. Foto AFP via IntelCenter

Bij een aanval met een onbemand vliegtuigje hebben de Verenigde Staten in Pakistan de man gedood die gezien wordt als de nummer twee van Al-Qaeda. Het gaat om Abu Yahya al-Libi, de man achter de huidige leider van de terreurgroep, Ayman al-Zawahiri.

Vanochtend gingen er al geruchten over de dood van Al-Libi, maar die waren nog niet officieel bevestigd. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei vanochtend tegen persbureau Reuters dat Al-Libi inderdaad gedood is bij een aanval met een drone. De aanval vond gisterochtend plaats in de Pakistaanse provincie Noord-Waziristan, een bekende uitvalsbasis van Al-Qaeda en andere islamitische terreurbewegingen.

‘Grootste klap Al-Qaeda sinds dood Bin Laden’

De dood van Al-Libi is volgens Reuters de grootste klap voor Al-Qaeda sinds Amerikaanse commando’s vorig jaar Osama bin Laden wisten te doden. Al-Libi, een Libische geestelijke die scheikunde studeerde en eerdere Amerikaanse aanvallen zou hebben overleefd, gold als een van de belangrijkste strategische leiders van Al-Qaeda in Pakistan.

Al-Libi zou een hoofdrol hebben gespeeld in het beramen van nieuwe aanslagen binnen en buiten Pakistan. Hij zou hij de ‘algemeen directeur’ van Al-Qaeda zijn en de dagelijkse leiding in Pakistan hebben. Het Amerikaanse ministerie van Justitie had één miljoen dollar uitgeloofd voor tips die naar hem zouden leiden. De Amerikanen hadden hem ooit in handen, maar in 2005 ontsnapte hij uit een gevangenis in Afghanistan

In het afgelopen jaar zijn meer dan tien belangrijke leiders van Al-Qaeda gedood bij aanvallen met onbemande vliegtuigen. Pakistan wil dat de VS stoppen met deze aanvallen omdat ze een schending van de soevereiniteit van Pakistan zouden zijn en veel burgerslachtoffers maken. De VS zien de aanvallen met drones, die ze ook met enige regelmaat uitvoeren in Jemen, als noodzakelijk in de strijd tegen het terrorisme.

Hieronder een kaartje met daarop de provincie Noord-Waziristan, waar de aanval op Al-Libi plaatsvond:


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool