VN en Syrië akkoord over hulp aan getroffen steden

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal al-Miqdad (links) en de chef van de VN-waarnemingsmissie Robert Mood, vandaag in Damascus. Op vier plekken krijgen VN-hulporganisaties en ngo’s toegang om slachtoffers van het geweld te helpen.
De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal al-Miqdad (links) en de chef van de VN-waarnemingsmissie Robert Mood, vandaag in Damascus. Op vier plekken krijgen VN-hulporganisaties en ngo’s toegang om slachtoffers van het geweld te helpen. Foto AFP / Louai Beshara

De Verenigde Naties en Syrië zijn het eens over toegang voor hulporganisaties tot vier getroffen Syrische steden. Ondertussen werden nog meer diplomaten het land uitgestuurd en stromen veel vluchtelingen de grens met Turkije over.

De vier steden zijn vanaf nu toegankelijk voor negen hulporganisaties van de VN en zeven internationale ngo’s (niet-gouvernementele organisaties), zo staat in de overeenkomst. Zij moeten de slachtoffers van het aanhoudende geweld gaan helpen. Het is een kans voor het Syrische regime om te laten zien of ze te goeder trouwe zijn, zei een woordvoerder van een van de VN-organisaties in een reactie tegen persbureau Reuters.

Hevige gevechten in Lakatia

In de kustprovincie Latakia (zie kaart onder) kwam het ondertussen weer tot gevechten tussen Syrische regeringstroepen, gesteund door helikopters, en opstandelingen. Dat zei het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Het zijn de hevigste gevechten in de regio sinds het begin van de opstand. Tot nu toe was het er relatief rustig.


Grotere kaart weergeven

Ten minste vijf tanks en verschillende personeelsvoertuigen zouden zijn vernietigd door opstandelingen, die ook politiebureaus in de stad Haffeh (kaart) in handen kregen. “Veel ambulances” zouden af en aan rijden om doden en gewonden aan de kant van de regeringstroepen te vervoeren.

Poetin en Hu: blijf achter Annans vredesplan staan

Vandaag ontmoeten de Russische president Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao elkaar in Peking om de situatie in Syrië te bespreken. Samen benadrukten ze dat de wereld zich achter het vredesplan van Annan moet blijven scharen.

Hu Jintao en Vladimir Poetin vandaag in Peking. Foto AFP / Mark Ralston

Hu Jintao en Vladimir Poetin vandaag in Peking. Foto AFP / Mark RalstonHu Jintao en Vladimir Poetin vandaag in Peking. Foto AFP / Mark Ralston

Rusland en China, beiden permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, dwarsboomden al meerdere keren de plannen van westerse landen om met één unaniem gesteund gebaar Assad tot aftreden op te roepen.

Duizenden Syriërs vluchten naar Turkije

Door het aanhoudende geweld vluchten veel Syriërs de grens over naar Turkije. Volgens Reuters zijn in de afgelopen vijf dagen bijna 2.700 mensen de grens overgestoken. De meeste vluchtelingen belanden in Hatay, een provincie in het zuidoosten van het land die uitsteekt richting het Syrische grondgebied.


Grotere kaart weergeven

In totaal zijn er nu 27.000 Syrische vluchtelingen geteld, waarvan de meesten in kampen in Hatay. Ze vluchten, volgens Turken die aan de grens wonen, omdat Syrische troepen bebosde gebieden in brand steken om opstandelingen die zich er schuil houden uit te roken.

Uitwijzen diplomaten gaat door

Ondertussen gaat het uitwijzen van Westerse diplomaten door. Syrië wees vandaag zeventien Amerikaanse en Europese diplomaten de deur: ze zijn “niet langer welkom”. Ook vorige week werden al verschillende westerse ambassadeurs en andere diplomaten weggestuurd uit Syrië (onder wie de Nederlandse), in een reactie op westerse landen die hun Syrische diplomaten ongewenst verklaarden. Het is decennia geleden dat Syrië zo internationaal geïsoleerd raakte als nu het geval is.

Onder meer Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, De Verenigde Staten en Japan wezen vorige week Syrische diplomaten uit als gezamenlijke reactie op het bloedbad in Houla waar meer dan honderd mensen gedood werden. Volgens de VN zijn pro-Assad-troepen minimaal gedeeltelijk verantwoordelijk en werden de inwoners standrechtelijk geëxecuteerd. Assad ontkent dat zijn leger enige verantwoordelijkheid draagt.

Veel van de landen wiens diplomaten nu door Syrië genoemd worden (waaronder de VS, Turkije, Frankrijk, Italië en Spanje) trokken al uit eigen beweging hun mensen terug. Het uitwijzen van vandaag is daarom vooral een symbolische actie die toont in hoeverre de diplomatieke banden van weerskanten opgezegd worden.

De Syrische opstand begon in maart van vorig jaar. Volgens schattingen van de VN zijn er sindsdien 9.000 mensen omgekomen bij het aanhoudende conflict, dat steeds meer de vorm van een burgeroorlog begint te krijgen.

    • Peter Zantingh