Venus zorgt morgenochtend voor een klein ‘gaatje’ in de zon

Satellietbeelden van NASA van Venus, onderweg naar de zon

De kans is klein dat we morgenochtend een heldere hemel hebben, maar met mazzel is te zien hoe Venus voor de zon schuift. Dan staat de planeet precies tussen de aarde en de zon in. Een bijzonder fenomeen: de eerstvolgende ‘venusovergang’ vindt plaats in 2117.

De vorige was relatief recent, in 2004. Ze komen namelijk altijd getweeën. Wat moeten we ons voorstellen bij deze ‘minizonsverduistering’? Voor het oog is het een heel klein gaatje dat is geperforeerd in de zon. Deze is voor ons in Nederland zichtbaar vanaf iets voor half zes. Ongeveer anderhalf uur later is het voorbij. Voor de uitslapers wordt de venusgang vastgelegd door NASA, en wel vanaf Mauna Kea op Hawaii.

Enorm spectaculair om te zien is de venusovergang voor leken misschien niet, het is vooral een gebeurtenis met grote historische waarde. Enkele eeuwen terug kon namelijk met behulp van driehoeksmetingen de afstand van de aarde tot de zon voor het eerst worden vastgesteld. Tegenwoordig onderzoeken wetenschappers tijdens de overgang hoeveel licht wordt tegengehouden door Venus afkomstig is van de zon, kennis die kan helpen bij het zoeken naar planeten rond andere sterren.