Vanenburg was te bescheiden

Gerald Vanenburg danst langs een tegenstander in een interland.
Gerald Vanenburg danst langs een tegenstander in een interland.

Andere Tijden Sport: Gerald Vanenburg, beter dan Van Basten Ned. 1, 22.15 - 22.55 uur

Gerald Vanenburg schittert in 1984 in de video Van straat tot stadion. Alle trucs van de destijds piepjonge balgoochelaar van Ajax staan erop. Die VHS-band was de aanleiding voor een documentaire over Vanenburg, vertelde maker Marcel Goedhart in mei tijdens het vijfjarig jubileum van Andere Tijden Sport in het Olympisch Stadion. Hoe komt het, wilde Goedhart weten, dat iemand met zoveel talent, geen grote carrière heeft gekend als Van Basten of Gullit?

Eigenlijk staat het antwoord ook op Van straat tot stadion. ‘Vaantje’ stelt zijn familie voor, een harmonieus gezin. En dat, zegt Johan Cruijff in het begin van de film, toont waarom Vanenburg nooit alles uit zijn carrière heeft gehaald. Het is simpel, volgens Cruijff: Vanenburg werd als tiener altijd met de auto naar de training gebracht. Andere Ajax-talenten namen de trein en de tram. In de trein leer je kijken, zegt Cruijff. Dat moet ook als topvoetballer. Plus: onderweg word je streetwise.

Bij die kritiek bleef het niet. Het dodelijkst was Cruijffs opmerking in VI in 1988. „Vanenburg is geen leider, daar heeft hij de stem niet voor.” Het achtervolgt hem sindsdien. Maar Cruijff betuigt spijt. Al is het in de tweede persoon: „Achteraf heb je daar, zeg maar, spijt van. Daar doe je iemand tekort mee.” Vanenburg was te aardig en te bescheiden, zeggen de kenners. Aan het eind vraagt de interviewer hoeveel Vanenburg uit zijn carrière heeft gehaald. „30 procent”, zegt hij met een droeve blik.

    • Jan Benjamin