Uitgelicht

Film

Sex Drive (Sean Anders, 2008, VS). Hoe dubbelzinniger de titel, hoe minder een film doorgaans aan de verbeelding overlaat. Dat klopt ook hier: dit is een roadmovie over een timide puber die de auto van zijn broer steelt om zich door een internetdate te laten ontmaagden. Hoofdrolspeler Josh Zuckerman is net zo leuk als Jason Biggs uit de American Pie-films, maar regisseur en scenarist Anders helaas niet. RTL 7, 21.00-23.10u.

Charlie Wilson’s War (Mike Nichols, 2007, VS/Dui). Tom Hanks, Julia Roberts en Philip Seymour Hoffman in de verfilming van het gelijknamige boek van George Crile over het Amerikaanse Congreslid dat ervoor zorgde dat in de jaren tachtig de vrijheidsstrijders in Afghanistan in het geheim miljarden dollars toegeschoven kregen om ze te helpen de Russen te verslaan.RTL 8, 20.30-22.30u.

Fast Times at Ridgemont High (Amy Heckerling, 1982, VS). In Californië gesitueerde tienersekskomedie, nominaal gebaseerd op een onderzoek van Cameron Crowe. Met Sean Penn als onverantwoordelijke surfer en Jennifer Jason Leigh als een jongedame voor wie abortus een peuleschil blijkt te zijn. Regisseuse tekende later voor Look Who’s Talking (Too). RTL 7, 23.10-00.55u.

The Prestige (Christopher Nolan, 2006, VS/GB). De regisseur van Batman Begins, maar ook van Following en Memento, maakte een briljant, misschien wel overbriljant mysterie rond twee rivaliserende illusionisten (Christian Bale en Hugh Jackman) in het Londen van de late 19de eeuw. Nolan heeft zijn verhaal opgebouwd in cirkels die hij over elkaar legt, zodat je nooit kunt zien waar de ene ophoudt en de andere begint. Ook met Michael Caine, David Bowie en Scarlett Johansson. BBC 2, 23.30-01.25u.

La Bamba (Luis Valdez, 1987, VS). Biografische speelfilm over Ritchie Valens, die op 17-jarige leeftijd in 1959 om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk, waarbij ook Buddy Holly omkwam. Film volgt uiterst traag zijn korte carrière (drie hits, waaronder Donna, in acht maanden) en concentreert zich thematisch op de assimilatie van Amerikanen van Mexicaanse afkomst in de Amerikaanse cultuur. BBC1, 01.05-02.50u.

Informatief

Fietsen naar de top. Laatste aflevering uit serie waarin een groep fietsers uit Prinsenbeek zich onder leiding van Leontien van Moorsel voorbereidt op de actie Alpe d’HuZes die deze week plaatsvindt. Ned.1, 19.25-20.00u.

Bureau Sport. Dagelijks sportprogramma, gepresenteerd door Frank Evenblij en Erik Dijkstra. Met een ploeg onderzoekers van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg en de opleiding bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen duiken ze in de wereld van de sportclichés en ‘gaan tot op de bodem’ tijdens sportieve experimenten waaraan ze zichzelf blootstellen.Ned.3, 19.30-20.25u.

Fußballwetten. Documentaire over de groeiende invloed van gokbedrijven op voetbaluitslagen. Vorig jaar werd bij het gokken op in Europa gespeelde voetbalwedstrijden naar schatting 120 miljard euro omgezet. Over wereldwijde, maffiose goksyndicaten die in Duitsland, Turkije en Italië wedstrijden manipuleren om hun winsten te verhogen en geld wit te wassen, en over de vraag of voetballiefhebbers nog veel reden hebben om in uitslagen te geloven.Arte, 21.45-22.40u.

Koppen XL: Websex. BBC-documentaire Websex, what’s the harm? over sexting: het versturen van pikante sms’jes of erotische foto’s. En camming: strippen voor je webcam. Uit een Britse studie zou blijken dat daar duizenden tieners en jongvolwassenen dat wel eens gedaan hebben. Documentaire onderzoekt deze trends en komt tot de ontdekking dat de manier waarop mensen elkaar leren kennen grondig veranderd is. En dat heeft ook invloed op onze relaties en ons seksleven. Eén, 21.45-22.15u.

Horizon: The transit of Venus. Morgen tussen 07.19 en 13.23 uur onze tijd zal de planeet Venus tussen aarde en zon passeren. Pas over ruim een eeuw gebeurt dat opnieuw. Liz Bonnin praat met wetenschappers Lucie Green en Helen Czerski over het bijzondere van deze passage, over ons zonnestelsel en over de zoektocht naar buitenaards leven. BBC 2, 22.00-23.00u.

VI Oranje. Commerciële concurrent van voetbalpraatprogramma dat gelijktijdig op Ned.1 wordt uitgezonden. Hier met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. RTL 4, 22.30-00.00u.

Livland. Poëtische documentaire van Volker Koepp over mensen en landschappen aan de Oostzeekusten van Estland en Letland. ARD, 22.45-00.15u.

Studio Sportzomer. Publieke-omroepvariant van voetbalpraatprogramma dat bijna gelijktijdig op RTL4 wordt uitgezonden. Hier met Jack van Gelder en Jan van Halst. Ned.1, 22.55-23.55u.