Twaalf jaar cel voor mislukte wraakactie

De verdachten wilden een aanslag plegen op een Deense krant.

Kopenhagen. Vier mannen die een grootschalige moordaanslag hebben beraamd op werknemers van de Deense krant Jyllands-Posten zijn gisteren elk veroordeeld tot twaalf jaar cel. De mannen, alle vier woonachtig in Zweden, werden in december 2010 opgepakt toen ze op het punt stonden de aanslag te plegen. Ze werden al langere tijd in de gaten gehouden door Zweedse en Deense inlichtingendiensten.

De mannen wilden een wraakactie uitvoeren omdat Jyllands-Posten in 2005 een aantal spotprenten van de profeet Mohammed had geplaatst. Volgens onderzoekers wilden de mannen met vuurwapens een bloedbad aanrichten op de redactie van de krant in Kopenhagen. De mannen ontkenden een aanslag beraamd te hebben, maar gaven wel tegenstrijdige verklaringen over het doel van hun reis.

Tijdens het proces werden in de Deense rechtbank beelden vertoond van bewakingscamera’s, waarop te zien was hoe de mannen op een bijeenkomst in Stockholm spraken over martelaarschap, Jyllands-Posten en hun plannen zoveel mogelijk mensen te doden en een gijzelaar te nemen. Vrouwen en kinderen wilden ze volgens de opnames sparen. Op een gebedsbijeenkomst in Denemarken zouden de mannen hebben gezegd dat van ongelovigen de keel moest worden doorgesneden.

Volgens het Openbaar Ministerie zou de leider van de groep, de 46-jarige Tunesiër Mounir Dhahri, van 2008 tot 2010 een terroristentraining hebben gevolgd in Waziristan. Dhahri zelf zegt dat hij in die periode door Europa en Turkije reisde. AP