Toch onderzoek naar omkoping in Nederlandse sportwereld

Eerder had minister Schippers nog aangegeven omkoping een zaak van sportbonden te vinden, en niet van de Kamer. Foto Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Er komt toch een onderzoek naar omkoping in de Nederlandse sportwereld. Een voorstel daartoe van PvdA-Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt kreeg steun van CDA, VVD, SP en PVV, zo meldt persbureau Novum.

Eerder had minister van Sport Edith Schippers (VVD) nog aangegeven omkoping een zaak van de sportbonden te vinden. Schippers heeft nu toch met minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) afgesproken dat er een onderzoek komt. Ze doet dat ‘naar aanleiding van recente ontwikkelingen’.

Schippers van gedachten veranderd naar aanleiding van schandaal Italië

Schippers verwijst naar het omkopingsschandaal in Italië. Met het onderzoek wil Schippers ‘meer duidelijkheid verkrijgen over de aard en omvang van ‘matchfixing’ en ‘mogelijke oplossingsrichtingen’.

Schippers gaat met Opstelten overleggen over de uitvoering van het onderzoek. Ook betrokken partijen uit de sport- en kansspelsector zijn daarbij betrokken.

Van Dekken en Recourt hadden Kamervragen gesteld naar aanleiding van een artikel in Voetbal International. Daarin stond beschreven hoe spelers uit arme landen worden gedwongen mee te werken aan matchfixing in buitenlandse voetbalcompetities.

Schippers liet weten ‘niet te kunnen uitsluiten’ dat dat in Nederland ook gebeurt, maar kende geen voorbeelden. Daarom wees zij het in de Kamervragen voorgestelde onderzoek af. De overheid had volgens haar vooral een rol bij het delen van kennis in internationaal verband.

    • Annemarie Coevert