Terugkijken: een inkijkje in de peeskamer van Ouwehoeren

Het was in november een hit op Idfa, en ook op Cannes is de documentaire Ouwehoeren (met als Engelse titel Meet the Fokkens) bijzonder goed ontvangen. Gisteravond keken 819.000 mensen naar het portret van de 69-jarige tweeling Louise en Martine Fokkens, zeer ervaren prostituees.

Al ruim vijftig jaar zijn de dames bekende gezichten op de Amsterdamse wallen. Op Idfa werd de film van Gabrielle Provaas and Rob Schröder “een tegelijkertijd hilarisch en schrijnend kijkje in de wereld van de betaalde liefde” genoemd.

Naar aanleiding van de vertoning op Cannes heeft het Amerikaanse filmbedrijf Kino Lorber de film aangekocht. De komende maanden doet Meet the Fokkens enkele Amerikaanse festivals aan, en vanaf oktober zijn de uitgesproken blondines ook in de grote cinema’s in de VS te bekijken.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Nog tot veertien juni is de bijzondere documentaire online te bekijken naar aanleiding van de uitzending op televisie. De moeite waard, ook volgens Amerikaanse filmsite Film School Rejects:

“Als de films van Ben Stiller of Robert De Niro zich zouden afspelen op de Amsterdamse Wallen, met rollen voor twee geblondeerde bejaarde hoeren die op het punt staan met pensioen te gaan, dan hadden ze meer opgebracht. Of waren ze in ieder geval beter geweest.”

    • Annemarie Coevert