Schutter schietpartij Toronto geeft zichzelf aan

De man die afgelopen zaterdag in een winkelcentrum in Toronto het vuur opende, heeft zichzelf aangegeven. Gisteren meldde hij zichzelf, samen met een advocaat, bij de politie. Bij de schietpartij kwam één man om het leven, zes anderen raakten gewond.

De verdachte, de dode man (van 24 jaar oud) en een van de twee zwaargewonden zouden tot dezelfde bende behoren. Toch denkt degene die het onderzoek naar de schietpartij leidt niet dat daar het motief gezocht moet worden. “Ik denk dat er persoonlijke aspecten meespelen”, zei hij. De politie wil zich niet uitlaten over een mogelijk motief.

Het gaat om Christopher Husbands, een 23-jarige man. Hij is aangeklaagd voor moord en zes pogingen tot moord. Husbands was al een bekende van de politie: hij zou twee maanden geleden een bende-gevecht waarbij hij twintig keer gestoken werd, hebben overleefd.

De politie is er zeker van dat Husbands alleen handelde, dus naar andere verdachten wordt niet gezocht. Van de gewonden is er één nog in kritieke toestand: een 23-jarige man die samen met de overleden man in het horeca-gedeelte van het winkelcentrum was, heeft meerdere schotwonden in zijn nek en borst. Een 13-jarige jongen die in het hoofd werd geraakt, kan na een operatie waarschijnlijk weer helemaal herstellen. De andere gewonden waren er minder ernstig aan toe en zijn al ontslagen uit het ziekenhuis.

Op het moment van de schietpartij waren er honderden mensen aanwezig in het winkelcentrum. Toen de eerste schoten werden gelost, brak er paniek uit en werden verschillende mensen onder de voet gelopen. Volgens getuigen schoot Husbands zo’n vijftien keer.