Schippers roept zorgsector op verspilling te stoppen

Patiënten laten voor zo’n 100 euro aan medicijnen liggen.

Den Haag. Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil dat er een einde komt aan de verspilling in de zorg. Gisteren riep ze op een conferentie in Den Haag over zorg en ondersteuning in de buurt de sector op om verspilling tegen te gaan.

Schippers zei geschrokken te zijn van recente cijfers van thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Daaruit is gebleken dat patiënten in de thuiszorg voor gemiddeld zo’n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen.

Schippers vindt dat de industrie verpakkingen een stuk kleiner moet maken, omdat vaak maar een klein deel van de producten wordt gebruikt. Ook moeten zorginstellingen volgens haar kijken of met één grote verpakking meerdere patiënten kunnen worden geholpen. Daarnaast wil Schippers dat patiënten minder vaak worden doorverwezen naar ziekenhuizen. Huisartsen moeten veel meer zorg in de buurt leveren, vindt ze. Ook moet het gebruik van e-health, zorg via internet, worden gestimuleerd en roept ze artsen op om doelmatiger medicijnen voor te schrijven.

„Als het kan en als het voor het effect op de patiënt niet uitmaakt, moeten artsen het goedkoopste medicijn voorschrijven”, lichtte Schippers toe. De minister zei verder dat door de maatregelen miljoenen euro’s bespaard kunnen worden „zonder dat de patiënt er minder van wordt”. Novum