Rutte: ‘masterplan’ EU belangrijk, maar ik ben het niet met alles eens

Netherlands Prime Minister Mark Rutte gets into a car after leaving a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European leaders today called for an accord "by the end of the week" on a 130-billion euro ($171-billion) bailout for Greece as well as a debt writedown from private investors. AFP PHOTO / GEORGES GOBET Rutte zit niet direct op masterplan voor eurozone te wachten. Foto AFP / Geoges Gobet

Het is belangrijk dat de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, onderzoekt hoe de economie van de EU op de lange termijn beter gaat functioneren. Maar dat betekent niet dat hij het met alles eens is, zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De premier zit er op dit moment ook niet op te wachten. Er zijn nu acute problemen die moeten worden opgelost, zoals de schuldencrisis in Zuid-Europa en het bankenprobleem in Spanje. Volgens Rutte worden deze problemen niet opgelost met ‘allerlei institutionele vergezichten’, zo tekent persbureau Novum op.

Rutte moest in de Kamer uitleg komen geven over details van dit ‘masterplan voor de euro’ die dit weekeinde uitlekten via de Duitse krant Welt am Sonntag. Van Rompuy bevestigde gisteren dat eurolanden nauwer gaan samenwerken op het gebied van monetaire en economische integratie. Ook zou er een strikter Europees bankentoezicht moeten komen.

Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en Draghi, directeur van de Europese Centrale Bank, zouden meewerken aan de plannen, waarvan Van Rompuy de contouren tijdens de EU-top van eind deze maand uit de doeken wil doen.

Rutte: plannen worden besproken op eurotop

De definitieve plannen worden besproken tijdens de eerstvolgende eurotop, zei Rutte. Hij benadrukte dat het rapport wordt opgesteld onder verantwoordelijkheid van Van Rompuy. “Nederland is niet gebonden aan de inhoud van het rapport.” Zo voelt hij weinig voor de invoering van een Europees depositogarantiestel of het rechtstreeks financieren van banken uit het noodfonds voor de euro.

Ook in de invoering van zogeheten eurobonds ziet Rutte op dit moment niets. Alleen op de langere termijn als de Europese economieën meer naar elkaar zijn toegegroeid is het een mogelijkheid. Het invoeren van gemeenschappelijke obligaties op dit moment is ‘waanzin’, aldus de premier. Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken zei gisteren nog in NRC Handelsblad dat “aan het eind van de rit” wel gekeken kan worden naar een constructie waarbij gemeenschappelijke obligaties een rol spelen. Rutte is wel te porren voor meer Europees bankentoezicht.

Rutte ontving Van Rompuy vandaag in Den Haag. Tijdens de ontmoeting spraken de heren in aanloop naar de Europese Raad van 28 en 29 juni over de Europese begroting, de situatie in eurozone en de Europese groeiagenda.

‘Zo’n masterplan ligt moeilijk in verkiezingstijd’

Het economische beleid nog meer in handen leggen van Brussel stuit, zoals verwacht, op verzet. De Nederlandse en Duitse politiek zal er niet warm voor lopen, voorspelde onze economieredacteur Melle Garschagen. “In de verkiezingsstrijd is de kans niet heel groot dat partijen hier dit ‘masterplan’ zullen toejuichen.”

Merkel reageerde gisteren nog positief (“er is meer Europa nodig, niet minder”), maar Rutte bleef op afstand. Een vlucht in vergezichten lost niets op, zei hij. “We moeten de problemen hier en nu aanpakken.” ChristenUnie-leider Arie Slob wil dat Rutte in het parlement uitleg komt geven.

    • Marije Willems