Russisch parlement neemt omstreden protestwet aan

De vrees is dat de nieuwe wet de protestbeweging tegen president Vladimir Poetin de nek om zal draaien. Foto AFP/Mark RALSTON

Het Russische parlement, de Doema, heeft vanavond een wet aangenomen waardoor de boete voor deelname aan protesten die niet door de regering zijn gesanctioneerd honderdvijftig keer zo hoog wordt. Dat meldt persbureau AP.

De Russische oppositie protesteerde vandaag nog tegen het wetsvoorstel. De politie van Moskou heeft bij deze demonstratie ruim twintig betogers opgepakt voor het Russische parlement. Onder de gearresteerde betogers was de leider van de oppositiepartij Jabloko. De oppositie is van oordeel dat door de nieuwe wet de vrijheid van meningsuiting en vergadering wordt ingeperkt.

Boete van 50 naar 7200 euro

De vrees is dat de nieuwe wet de protestbeweging tegen president Vladimir Poetin, die begin vorige maand geïnaugureerd is, de nek om zal draaien. Deelnemers van niet-gesanctioneerde protesten kunnen nu een boete van omgerekend ruim 7200 euro krijgen. Voorheen bedroeg de boete nog geen vijftig euro.

Door de nieuwe wet is de boete voor demonstranten nu hoger dan onder meer die voor prostitutie, het onveilig opslaan van radioactief materiaal en het uitvoeren van een abortus zonder daarvoor gekwalificeerd te zijn.

De partij van Poetin, Verenigd Rusland, heeft een meerderheid in de Doema van 450 zetels. Het wetsvoorstel is aangenomen met een meerderheid van 241 stemmen voor bij de eindstemming. De wet moet nog ​​goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en de president zelf, maar dat zijn formaliteiten.

Het Kremlin wil ervoor zorgen dat de nieuwe wet van kracht wordt voor volgende week dinsdag. Dan wil de oppositie opnieuw massaal protesteren in Moskou.