Rus lijdt sportieve én commerciële nederlaag

Arantxa Rus verloor in de achtste finales van Roland Garros. Sportief boekt ze vooruitgang, maar financieel blijft het behelpen voor de nummer 88 van de wereld.

Mokkend en met haar racket om zich heen slaand, zo kennen we Arantxa Rus niet. Dat ze 5-0 achterstond in de derde set was gisteravond niet alleen af te lezen aan het scorebord. Aan het eind van haar partij in de achtste finales tegen de Estse Kaia Kanepi liet zij voor het eerst dit toernooi in woord en gebaar blijken hoe ze zich van binnen voelde en dat was geen fraai gezicht. Even later was het over voor de laatste Nederlander in het enkelspel op Roland Garros: 6-1, 4-6 en 6-0.

Door de vierde ronde te halen evenaarde Rus zaterdagavond de prestatie in Parijs van Brenda Schultz-McCarthy in 1993. Maar de kwartfinales bereiken op Roland Garros, zoals Manon Bollegraf in 1992 deed, bleek te veel gevraagd voor de speelster uit het Westland. Ze speelde slordig en maakte veel foute keuzes tegen de nummer 23 van de wereld. Wonderwel won Rus de tweede set, waarna een volledig inzinking volgde in de laatste set. Daarin won Rus slechts vijf punten. Een ontmoeting in de kwartfinales met de Russische vedette Maria Sjarapova is de nummer 88 van de wereld niet gegeven.

Rus stuntte vorig jaar door Kim Clijsters, toen de nummer twee van de wereld, in de tweede ronde uit te schakelen. Van haar plotselinge faam heeft ze lang kunnen profiteren. „We hebben laatst bij een toernooi voor het eerst wat startgeld onderhandeld voor haar”, zegt zaakwaarnemer Olivier van Lindonk van managementbureau IMG.

Hij is „drie jaar aan het knokken” geweest voor de speelster uit het Zuid-Hollandse Monster. Dat is nodig ook, want speelsters met een bescheiden WTA-ranking hebben het financieel niet makkelijk. „Vroeger was het vaak dat een topman van een bedrijf iets met tennis had en dacht: wat zullen we er eens aan gaan doen? Die tijden zijn voorbij. Het eerste wat ik hoor is: oké, maar welke interessante toernooien speelt ze dan?”

Het is dan ook niet zo dat met het behalen van de vierde ronde – voor een Nederlandse zeer bijzonder – de sponsors zich nu rond Rus verdringen. „Die staan niet te kijken van zo’n overwinning in de vorige ronde op de nummer 27 van de wereld”, zegt oud-prof en tenniscommentator Marcella Mesker. „Daarvoor moet je zoals Sjarapova [in 2004] op zeventienjarige leeftijd Wimbledon winnen.”

Sjarapova is volgens Forbes Magazine intussen goed voor 26 miljoen dollar (bijna 21 miljoen euro) aan jaarinkomsten, daarmee is ze de de rijkste sportvrouw van dit moment. Een groot contrast met de 21-jarige Rus, die de kosten voor haar trainer deelt met de bond en nog thuis woont. Mesker: „Over tennissers bestaat een verkeerd beeld. De kosten rijzen de pan uit, voor een trainer ben je al snel een ton per jaar kwijt. Dat IMG je begeleidt, betekent niet dat je er financieel bent. Je moet blijven presteren.”

Haar kledingsponsor Adidas heeft Rus al onder contract sinds ze doorbrak bij de junioren. Dit jaar is ze ineens een van de boegbeelden van de voorjaarscollectie tenniskleding van het Duitse merk. De nummer 88 van de wereld hangt op enorme posters tussen topspelers als Ana Ivanovic, Fernando Verdasco en Andy Murray. Dat heeft volgens een woordvoerder van Adidas Benelux niets te maken met haar prestatie vorig jaar tegen Clijsters. „We zoeken bij elke markt een lokaal gezicht.”

Het is het geluk geweest van Rus, want zo’n fotoshoot in New York leidt weer tot andere sponsors die ook toehappen, zegt Van Lindonk. „Het is toch vaak een cirkeltje. Prestaties leiden tot exposure en dat leidt weer tot meer exposure.” Hij is naar eigen zeggen nu bezig met een ambassadeurschap voor Rus van een commerciële partij, maar welke is nog geheim.

De introverte Rus is niet de meest sprankelende persoonlijkheid in het vrouwentennis, maar dat maakt volgens televisiecommentator Mesker niet uit. „Dat ze rustig is en niet zo veel zegt, is voor sponsors niet van belang. De uitstraling naar buiten toe is goed, een echte Hollandse meid. Arantxa is leuk om te zien en dat helpt gewoon in het vrouwentennis. Ze is makkelijker te verkopen dan Svetlana Kuznetsova.”

Rus kan in Parijs terugkijken op een prima toernooi en zal een flinke stap maken richting de top-50 op de wereldranglijst. Maar nog voor ze een mogelijkheid kreeg weer te stunten tegen de nummer twee van de wereld – dit keer Sjarapova – eindigde het tennisavontuur in de vierde ronde. Dat wordt weer een jaar bikkelen voor Arantxa Rus.