Rebellen bezetten luchthaven Libië

Een boze militie heeft gisteren de internationale luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli stilgelegd. 200 strijders van de Al-Awfya brigade uit de stad Tarhouna bezetten de luchthaven nadat hun commandant door onbekenden was opgepakt. De affaire onderstreepte het zwakke regeringsgezag. Het vliegveld bleef vandaag nog dicht.

Zestig tot zeventig voertuigen met luchtdoelgeschut van de militie reden gisterochtend de landingsbanen op en posteerden zich onder aanwezige vliegtuigen. Passagiers die al in toestellen zaten werden gedwongen uit te stappen.

Later braken vuurgevechten uit toen concurrerende milities arriveerden om de Awfea-brigade te verdrijven. De leider van een militie uit Tripoli zei dat zij de Awfea-strijders uiteindelijk hadden overreed de wapens neer te leggen in ruil voor de belofte dat ze zouden helpen hun verdwenen leider binnen drie dagen te vinden. Regeringswoordvoerders lieten gisteravond laat pas van zich horen nadat het conflict was opgelost. „De revolutionairen van Libië bevrijdden de luchthaven vandaag, niet de regering”, zei de leider van een brigade.

De luchthaven was in handen van de militie van Zintan, maar deze stemde er in april mee in de controle over te dragen aan de regering. Verder blijft Libië grotendeels in de macht van de milities van ex-rebellen, die weigeren hun wapens in te leveren. Over twee weken moeten verkiezingen worden gehouden, maar de verkiezingscommissie en regeringsvertegenwoordigers hebben gesuggereerd dat ze mogelijk worden uitgesteld gezien de fragiele veiligheidssituatie in Tripoli en veel andere steden. (AP, Reuters, AFP)