Opinie

    • Hans Beerekamp

Poolse scholieren zingen ‘Hup! Holland Hup’

Poolse kinderen begroeten Nederlands elftal op vliegveld Krakau.
Poolse kinderen begroeten Nederlands elftal op vliegveld Krakau.

De komende twee tot drie maanden draait de informatievoorziening bij de publieke omroep voornamelijk om grote sportevenementen. Maar die brengen ook andersoortig nieuws voort.

Zo leek de aankomst van het Nederlandse voetbalteam gisteren in Krakau, vaste verblijfplaats tijdens de EK, wel op een staatsbezoek. Op een afgeschermd deel van het vliegveld stond de burgemeester onder aan de vliegtuigtrap en een groep met rood-wit-blauwe vlaggetjes zwaaiende Poolse schoolkinderen zong de fonetisch ingestudeerde tekst van Hup Holland hup!

Zoals het Eurovisie songfestival in Azerbajdzjan veel aandacht voor de lokale mensenrechtensituatie genereerde, zo doen veel actualiteitenprogramma’s nu hun best zich te verdiepen in politiek en cultuur van gastlanden Polen en Oekraïne: met wisselend succes overigens, want de eerste reportage van EenVandaag (TROS) over speelstad Charkov bleef hangen in clichés over zwerfhonden, straatprostitutie en drankmisbruik.

Ook voor Johan Derksen in Sportzomer VI Oranje (RTL4) is de analyse vanuit het Scheveningse Kurhaus duidelijk: „Ik ben nooit in Krakau geweest, maar al die Oost-Europese steden zijn hetzelfde. De hoeren zijn eerder op je hotelkamer dan je koffer.”

Tegenhanger Studio Sportzomer (NOS) vindt wel dat je ergens geweest moet zijn om er over te kunnen oordelen. In principe praat Jack van Gelder elke avond op een dakterras met uitzicht op het hotel van het Nederlandse team met niet alleen sportdeskundigen, maar ook kenners van land en volk. Gisteren waren dat Paul de Leeuw, omdat zijn vader in Polen woont, en voormalig trainer van Wisla Krakau, Robert Maaskant, die enkele toeristische attracties aanwees en uitlegde.

Ook wist Maaskant waarom de meeste teams zo graag in Polen verblijven: omdat ze niet in Oekraïne willen wezen. Het wachten is op een Europadeskundige die aan de hand van concrete voorbeelden kan aantonen wat de voordelen zijn van een lidmaatschap van de EU. In Brandpunt (KRO) hoefde je dat aan een Nederlandse ondernemer niet meer uit te leggen, nadat zware jongens met knuppels en machinegeweren zijn fabriek hadden overgenomen.

Een onverwachte bron verwoordde het zo in de documentaire The Other Chelsea (VPRO), over de successen van de Oekraïense mijnwerkersclub Sjachtar Donetsk. Een aanhanger van Janoekovitsj’ pro-Russische partij stelt daarin dat in West-Europa de rechter regering en oppositie beide beschermt, maar dat je in Oekraïne in de gevangenis kan komen als je de verkiezingen verliest. De voorspelling kwam uit voor ex-premier Timosjenko. En misschien worden supporters die een halve dag aan de Oekraïense grens moeten wachten ook nog wel eens eurofiel,

    • Hans Beerekamp