Poetin spreekt in Peking met Chinese president: Syrië centraal

De Russische president Poetin werd vanochtend in Peking verwelkomd door zijn Chinese collega Hu Jintao. Foto AFP / Mark Ralston

De Russische president Poetin is vanochtend in Peking gearriveerd voor een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao. Tijdens de gesprekken tussen de twee wereldleiders staat vooral de crisissituatie in Syrië centraal.

Rusland en China zijn in de vijftien maanden die de volksopstand tegen het Syrische regime nu duurt bekend komen te staan als de belangrijkste beschermheren van president Bashar al-Assad. Zo maakten de twee grootmachten tot twee keer toe gebruik van hun vetorecht om in de VN-Veiligheidsraad resoluties te blokkeren die het regime van Assad scherp zouden veroordelen. Rusland is al tientallen jaren een belangrijke militaire en economische partner van Syrië en is net als China huiverig voor internationale bemoeienis met interne aangelegenheden.

Bloedbad Houla zet Poetin en Hu onder druk

Poetin en Hu Jintao staan wel onder toenemende druk van met name westerse landen om zich harder op te stellen tegenover Assad. Aan het Syrische regime gelieerde milities veroorzaakten anderhalve week geleden een nieuw bloedbad in de Syrische positie Houla, wat tot grote internationale verontwaardiging leidde. Rusland en China veroordeelden het moorden in Houla, maar weigerden afgelopen vrijdag een VN-resolutie te steunen die de schuld voor het bloedbad bij het regime van Assad legde.

Of Poetin en Hu na hun ontmoeting van vandaag een andere houding tegenover Syrië zullen innemen is maar zeer de vraag. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanochtend tegenover persbureau AP dat Rusland en China tegen “extern ingrijpen” in de situatie in Syrië zijn en ook tegen het gebruik van geweld zijn om ‘regime change’ in Damascus te bewerkstelligen.

Bekijk hieronder beelden van de aankomst van Poetin in Peking:

http://www.youtube.com/watch?v=hVwz_jso0fs

Iran en energieleveranties ook onderwerp van gesprek

De leiders van Rusland en China spreken tijdens hun ontmoeting vandaag ook over energieleveranties en het nucleaire programma van Iran. Poetin en Hu zijn op dit moment tegen het aanscherpen van sancties tegen Teheran, dat er door westerse landen van verdacht wordt aan kernwapens te werken. Op het gebied van energietoevoer is de verwachting dat beide landen nauwer gaan samenwerken: Rusland is de grootste energieproducent ter wereld en China inmiddels de grootste energieverbruiker.

De banden tussen Moskou en Peking zijn volgens AP de laatste jaren warmer geworden. De grootmachten vinden elkaar in hun verzet tegen de vooral Amerikaanse roep om meer respect voor mensenrechten in hun landen en wat zij zien als westerse bemoeienis met de politieke situatie in andere landen. Het bezoek van Poetin aan Peking is zijn eerste bezoek aan China sinds hij in mei voor de derde keer geïnaugureerd werd als president van Rusland.

    • Pim van den Dool